Companii

Enron sau cum moare a saptea companie din SUA

30.11.2001, 00:00 156



Compania Enron, cea mai mare companie de pe piata energetica din Statele Unite, ar putea solicita protectia fata de creditori in vederea falimentului, dupa ce planul de redresare a companiei, initiat impreuna cu compania rivala Dynergy, au esuat, comenteaza Financial Times.

La mijlocul acestei saptamani, Enron a fost nevoita, potrivit oficialilor, sa-si suspende temporar "toate platile care nu aveau legatura directa cu activitatea de baza".

Dynegy, rivalul mai mic al companiei cu sediul in Houston, si-a retras oferta pentru salvarea Enron, dupa ce nu a ajuns la o intelegere in privinta planului comun de restructurare.

"Nu am avut alta optiune decat sa actionam in interesul actionarilor nostri", a declarat presedintele si directorul executiv al Dynergy, Chuck Watson. " atim cand trebuie sa spunem NU si acesta este unul dintre acele momente" a adaugat Watson.

La inceputul lunii noiembrie, cele doua societati au convenit ca Dynegy sa cumpere Enron pentru suma de circa noua miliarde de dolari, platibila in actiuni. Noua companie ar fi urmat sa pastreze denumirea Dynegy, avand venituri anuale de peste 200 miliarde de dolari si active de 90 miliarde de dolari.

"Cautam si evaluam orice posibilitate de a ne proteja activitatile din sectorul energetic", a declarat presedintele si directorul executiv al Enron, Kenneth Lay.

Compania a angajat Blackstone Group, una dintre cele mai cunoscute firme de consultanta, specializata in cazuri de faliment, pentru a gasi o solutie de iesire din criza.

Enron detine o cota de aproximativ 25% din piata energetica americana si o pondere similara in Europa. Disparitia sa de pe piata ar putea cauza o criza de lichiditati pe piata energetica din Statele Unite, fiind posibila si o volatilitate a preturilor la carburanti, precum si intrarea in faliment a altor companii de profil.

Valoarea actiunilor companiei, tranzactionate anul trecut pentru 90 de dolari pe actiune, a scazut cu 85%, stabilindu-se la inchiderea sedintei bursiere la 61 de centi pe actiune.

Titlurile Enron au stabilit astfel un record al volumului de tranzactionare la New York Stock Exchange, toti investitorii preferand sa renunte la acestea.

"Enron este foarte aproape de a solicita protectia fata de creditori. Nu vad nici o posibilitate ca acest lucru sa fie evitat", considera Andre Meade, analist la Commerzbank. Principalii creditori ai grupului energetic sunt JP Morgan Chase si Citigroup.

Colapsul negocierilor dintre cele doua companii vine dupa ce Standard & Poor's a decis reducerea calificativului companiei care activeaza in domeniul energetic, ceea ce a dus la alimentarea temerilor privind intrarea in faliment a Enron.

Miscarea celei mai mari companii de consultanta din Statele Unite a fost urmata de alte doua companii din domeniu, precum Fitch si Moody's.

Bancherii si analistii au avertizat de-a lungul timpului asupra riscului in ceea ce priveste o evolutie negativa a sectorului energetic, dupa ce criza de imagine a grupului Enron s-a acutizat luna trecuta.

Enron a precizat ca exista o clauza de reziliere a contractului cu Dynergy de 350 milioane dolari, insa nu s-a luat o decizie daca Dynergy va trebui sau nu sa plateasca aceasta clauza. Este posibil, de asemenea intentarea, din partea Enron, a unui proces in privinta acestei clauze.

Enron, care are peste 20.000 de angajati in toata lumea, a anuntat ca ar putea termina si cu disponibilizarile. Cu toate acestea, oficialii companiei au precizat ca vor mentine doar acei angajati necesari desfasurarii activitatii de baza, restul urmand a fi disponibilizati.

Alte companii din domeniu s-au grabit sa se distanteze de Enron pentru a nu resimti socul prin care trece aceasta companie, precizand ca si-au redus in mod radical sau chiar au eliminat tranzactiile pe care le aveau in desfasurare cu Enron.

Anul trecut, Enron a avut vanzari de peste 100 de miliarde de dolari, cu un profit net de 847 milioane $, ocupand locul 7 in topul Fortune 500.

Valoarea de piata a companiei era anul trecut de 63,6 miliarde de dolari, in timp ce la mijlocul acestei saptamani aceasta ajunsese la mai putin de jumatate de miliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO