Companii

Exclusiv online - Sindicatul Dacia nu vede un final al negocierilor si se pregateste de greva

09.02.2010, 00:00 67

Liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAB) au declarat canegocierile cu patronatul pentru majorarea salariilor ar putearezulta in greva angajatilor daca in urmatoarele zile nu vor ajungela un consens. Sindicalistii au solicitat o majorare salariala de520 de lei in suma fixa pentru fiecare angajat iar administratiaDacia a propus o majorare de 170 de lei, ce se acorda in 3transe.

Negocierile au inceput la 14 ianuarie iar in cele trei saptamanide negociere Dacia a majorat oferta de la 130 de lei la 170 de leipentru fiecare angajat.

"Putem spune ca dupa negocierile de astazi (luni, 8 februarie -n.red) am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa nu avem un acord. Vomadresa o scrisoare conducerii, cu revendicarile noastre. Acestaeste primul demers din pasii pe care trebuie sa ii parcurgem panacand putem organiza o greva de protest", a declarat Ion Iordache,vicelider al Sindicatului Automobile Dacia.
Reprezentantii Dacia nu au comentat cu privire la intalnirea cusindicatul din cursul zilei de ieri. "Negocierile continua. Vor maifi intalniri intre sindicat si conducere", a declarat Liviu Ion,directorul de comunicare al companiei.

In industria locala, in marile companii, nu au avut inca locnegocieri pentru majorarea salariilor. Sindicatul Nokia a obtinutin ultima parte a anului trecut o majorare salariala de 9% pentruangajatii de la Jucu. Nici in sectorul bancar nu au avut loccresteri salariale importante, majorarile acoperind de regulainflatia.

Ultima greva, si cea mai importanta din istoria AutomobileDacia, a avut loc in primavara anului 2008 si a durat aproape 3saptamani, timp in care compania a raportat pierderi de 13 milioanede euro.

La momentul respectiv sindicalistii Dacia au solicitat omajorare de 550 de lei in suma fixa pentru fiecare angajat si auacceptat la finalul negocierilor o majorare de 360 de lei, in douatranse.

Potrivit lui Iordache in prezent salariul mediu in cadrul Daciaajunge la 1.700 de lei iar salariul mediu pentru un muncitor dinfabrica ajunge la 1.540 de lei. In cazul unui muncitor calificatsalariul de baza incepe de la 1.370 de lei.

"Trebuie sa tinem cont si de negocierea modesta de anul trecut.Acum am cerut 520 de lei, suma supusa negocierilor, argumentand pebaza rezultatelor foarte bune din 2009 si pe prognoza buna din2010. Mizam pe faptul ca Duster se va vinde bine", a declaratIordache.

In 2009 Automobile Dacia a vandut 311.000 de autovehicule, ceamai mare parte (85%) fiind exportata. Circa 200.000 de autovehiculeau fost vandute in Europa de Vest. In 2009, dupa un inceput de anslab in ceea ce priveste comenzile, ceea ce putea conduce ladisponibilizarea a circa 4.000 de angajati, sindicalistii auacceptat oferta de 110 lei a conducerii Dacia, majorare acordata indoua transe.

Comenzile au revenit apoi, Dacia atingand o productie record deaproape 300.000 de masini. In 2010 majoritatea programelor "Rabla"de la nivel european, unul din motoatele cresterii companiei anultrecut, au fost oprite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO