Companii

Explozia de la Sighetu Marmaţiei: preşedintele CJ Maramureş spune că a doua deflagraţie putea fi evitată dacă se respectau normele

 Explozia de la Sighetu Marmaţiei: preşedintele CJ Maramureş spune că a doua deflagraţie putea fi evitată dacă se respectau normele

Autor: Andreea Tobias

20.02.2012, 09:35 457

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locală că a doua deflagraţie de la Sighetu Marmaţiei putea fi evitată dacă se respectau normele de lucru şi că procedurile de intervenţie după prima explozie nu au fost respectate.

Întrebat ce înseamnă respectarea normelor de lucru, Man a răspuns că se referă la securizarea perimetrului, la identificarea zonelor de scurgere a gazelor cu aparate speciale şi la izolarea reţelelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pînă nu se izolează sursa nu se poate sta şi aştepta. Nu s-a intervenit corespunzător, cred eu, însă specialiştii care investighează cazul se vor pronunţa", a afirmat Man.

Potrivit presei locale, specialiştii care vor investiga cazul au stabilit ca audierea martorilor la cele două explozii să înceapă de duminică seară.

Duminică seară, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a declarat că, în urma celor două deflagraţii, au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate - 15 la Bucureşti, una la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi una la spitalul din Baia Mare.

Chestorul a adăugat că că nu se va intra în spaţiul unde au avut loc exploziile la Sighetu Marmaţiei până nu există certitudinea că nu mai este vreun risc, echipele de criminalişti şi specialişti în gaze fiind pregătite pentru investigaţii.

Liviu Popa a adăugat că cele două încăperi unde au avut loc exploziile nu erau racordate la reţeaua de gaze şi că "sunt date că alimentarea cu gaze în clădire s-a oprit în jurul orei 13.00", dar că cercetarea la faţa locului nu este încheiată pentru că deocamdată nu se poate intra în clădire.

Prima explozie de la clubul din Sighetu Marmaţiei a avut loc, sâmbătă, în jurul orei 0.56, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze la un etaj superior al imobilului la subsolul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. A doua explozie care i-a surprins pe anchetatorii care făceau investigaţii la faţa locului s-a produs în jurul orei 10.00 - 10.30.

Clubul unde a avut loc prima deflagraţie este situat la subsolul clădirii, iar deasupra acestuia este un cabinet notarial.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat MEDIAFAX că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.

"O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârşitul anchetei", a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.

Potrivit inspectorului general, cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefuncţional, organele de ordine care au intrat acolo pentru a face cercetări aprinzând lumina şi astfel s-ar fi produs cea de-a doua deflagraţie, considerată accident de muncă.

Prefectul de Maramureş, Alexandru Pocol, a declarat că cea de-a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care şeful companiei de gaze din Sighetu Marmaţiei a semnalat cu detectorul prezenţa gazului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO