Companii

Faţă în faţă: care sunt cei mai profitabili retaileri din comerţul alimentar? Ce marje raportează străinii şi cât românii?

Faţă în faţă: care sunt cei mai profitabili...

Autor: Cristina Roşca

26.03.2024, 00:07 10366

Lidl şi Kaufland sunt cele mai profitabile reţele din comerţul alimentar românesc şi totodată singurele nume care au reuşit să aibă o marjă de profit net de peste 5% în 2022, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor publice.

Pe poziţiile următoare ca marjă se află trei lanţuri româneşti - unele dintre cele mai puternice din perspectiva vânzărilor - şi anume Annabella, Paco şi La Cocoş. Marja de profit raportată de retailerii români este peste media întregului comerţ modern (2,5%) şi peste cea raportată de opt dintre cele 10 reţele internaţionale analizate de ZF.

De altfel, unii dintre cei mai mari retaileri autohtoni - La Cocoş, Annabella şi Paco - şi-au majorat semnificativ nu doar profitul, ci şi marja în 2022 vs 2021, acest indicator variind între 2,8% (La Cocoş) şi 4,2% (Annabella).

În ceea ce priveşte comerţul modern, patru din zece actori, mai exact Selgros, Mega Image, Lidl şi Auchan, şi-au majorat marja de profit în 2022 vs 2021. Doi actori au fost pe pierdere netă - Profi şi Cora (aceasta din urmă este o reţea preluată în 2023 de către Carrefour).

Kaufland, Metro şi Penny şi-au redus marja într-un an cu inflaţie record, în timp ce Carrefour şi-a menţinut-o.

Într-un an marcat de inflaţie record, deci de scumpiri pe bandă rulantă, unele produse chiar dublându-şi preţul, este interesant de observat şi ce s-a întâmplat cu profitul marilor retaileri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO