Companii

Fiecare spital va decide cât vrea să încaseze de la pacienţi pentru coplată: minimum 5 lei, maximum 10 lei

Fiecare spital va decide cât vrea să încaseze de la...

Autor: Ioana David

29.01.2013, 18:44 460

Nivelul minim al coplăţii, adică al taxei pe care spitalele o vor percepe din martie va fi de 5 lei iar cel maxim este 10 lei, arată proiectul contractului cadru lansat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

“Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare cu paturi”, se arată în document.

Coplata se încasează pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă (se referă la cei care stau mai multe zile în spital), în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare cu paturi aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că această coplată nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari cu venuturi de sub 740 lei/luna, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de razboi).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO