Companii

FMI: Cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat

Franks: Cele mai mari 30-40 companii de stat vor avea management privat

Autor: Marius Radu - Mediafax

10.05.2011, 12:00 1395

Cele mai mari 30-40 de companii cu capital de stat vor aveamanagement privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă deresurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure oselecţie cât mai bună a personalului, a declarat pentru MEDIAFAXşeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

El a precizat că, deşi FMImonitorizează în actualul acord 154 de companii cu capital de stat,nu ar avea sens ca şi în celelalte să fie adus management privatpentru că ar însemna costuri prea mari pentru acestea.

În ceea ce priveşte noileconduceri ale celor mai mari companii, acestea vor putea fi formatefie din cetăţeni români sau străini, fie dintr-un mix între celedouă, scopul final fiind ca aceştia să găsească cele mai bunesoluţii pentru a maximiza profitul.

În urma negocierilor cu FMI pentruîncheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fostextinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv PoştaRomână, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinereşi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica FurnizareTransilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a LignituluiOltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şiTelecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinuteCompania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, CompaniaNaţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională aHuilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, ElectrocentraleBucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însăscoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare(ANIF).

România a încheiat în martie unnou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cotape care o are la FMI. Acordul va fi însoţit de un sprijin preventivde 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO