Companii

Francul elvetian, noua moneda de credit

02.05.2006, 00:00 28

Dobanda scazuta orbeste clientela, chiar daca banca ii transfera in totalitate riscul de curs de schimb franc/euro, dictat de pietele externe.

Dupa Ungaria si Polonia, febra creditului exotic in franci elvetieni tinde sa atinga si Romania odata ce doua banci - OTP si Porsche Bank - mizeaza pe atractivitatea dobanzilor vizibil mai mici la creditul in franci fata de cel in euro pentru a-si face loc pe piata.

Din octombrie 2005, de cand si-au lansat primele produse retail, ungurii de la OTP au adus de acasa si oferta de credit in franci elvetieni, cu o dobanda de 6,5% la finantarile ipotecare (promotional 4,99% in prezent). Recent, si austriecii de la Porsche Bank - specializati in finantarile auto - au lansat un credit in franci, la o dobanda de 6,95% (DAE incepand de la 8,36%). In acelasi timp, piata ofera credite ipotecare in euro la dobanzi de 7-9,5%, in timp ce la creditele auto dobanzile se situeaza la 8,5-10,5% pe an.

Inaintea oricarei analize, noile produse in franci elvetieni atrag atentia oricui prin dobanzile mai scazute decat ofertele standard de creditare in euro si cu atat mai mult fata de cele in lei. Iar experienta vecinilor arata ca magnetul ratelor mai mici functioneaza fara gres, chiar si pe piete unde diferentialul de dobanda este mult mai mic, indiferent de riscul de curs de schimb sau de dobanda.

In ultimii ani, stabilitatea francului elvetian in raport cu euro s-a transferat si asupra cursului indirect calculat intre leu si moneda elvetiana, fluctuatiile uneori brutale ale cotatiilor leu/euro fiind atenuate. Apoi, dobanda de piata mai scazuta cu pana la doua puncte la francul elvetian fata de euro face ca si bancile care atrag linii de finantare in franci sa poata oferi dobanzi mai atractive si astfel sume mai mari in echivalent euro, in aceleasi conditii prudentiale impuse de bancile centrale.

"Un client care se imprumuta in franci elvetieni se expune la riscuri valutare similare cu cele aferente imprumuturilor contractate in alte valute", sustine Frigyes Harshegyi, directorul general al OTP Bank Romania. E drept ca rata de schimb dintre francul elvetian si euro, care determina si cursul dintre leu si francul elvetian, a fost foarte stabila in ultimii ani. Numai ca riscul potential este cu atat mai mare cu cat raportul dintre leu si moneda elvetiana se stabileste indirect, iar eventualele socuri nu pot fi atenuate pe piata valutara locala, inclusiv in conditiile in care legaturile dintre economia Romaniei si cea a Elvetiei sunt destul de slabe, neexistand fluxuri comerciale importante.

Pentru banci, riscul direct de curs de schimb este scazut, fiind acoperit prin instrumente de piata, insa costul unei eventuale deprecieri a leului este trasferat practic integral asupra clientului, care nu are nicio acoperire. In cazul unei corectii de durata a cursului, si calitatea portofoliilor de credite ale bancilor ar avea de suferit.

Pe langa riscul de curs, nu este de neglijat nici riscul de dobanda, in conditiile in care rata de dobanda la francul elvetian a crescut usor in martie, iar piata asteapta continuarea acestei miscari. Orice majorare se transfera direct in costul suportat de client. Insa chiar in aceste conditii creditul in franci elvetieni ramane mai competitiv decat cel in euro, efortul rambursarii putand fi ingreunat de-abia in situatia suprapunerii unei deprecieri a leului cu cresterea de dobanda.

Pe de alta parte, din moment ce bancile transfera asupra clientului riscul de curs de schimb, efortul rambursarii poate creste substantial in cazul unei deprecieri a leului, ceea ce poate afecta in final chiar bancile, care nu-si mai pot recupera banii.

"Pentru un client care incaseaza venituri in moneda nationala, dar are de platit rate la un credit in valuta, schimbul valutar este inevitabil, fie ca va vinde lei pentru franci elvetieni, fie pentru euro. Pana la urma, ar trebui stabilit care curs valutar este mai predispus unei deprecieri. Nu putem emite o prognoza asupra evolutiei cursului de schimb valutar, dar putem lua in calcul faptul ca rata de schimb intre franci elvetieni si euro a fost stabila in ultimii 7 ani", afirma Frigyes Harshegyi, directorul general al OTP Bank Romania.

Banca centrala a Ungariei a constatat ca multi clienti ai bancilor comerciale prefera creditul in franci elvetieni chiar daca dobanda este cu numai un punct procentual mai redusa.

"Sensibilitatea fata de marimea ratei de plata si lipsa constientizarii riscului de curs de schimb genereaza preferinta pentru valuta chiar daca diferentialul de dobanda este mic", se spune in cel mai recent raport de stabilitate financiara al bancii maghiare. Anul trecut, 30% din cresterea creditului de pe piata Ungariei a fost alimentata de francul elvetian, ponderea acestei monede devenind din ce in ce mai dominanta mai ales la creditele ipotecare. Iar explicatia este simpla: "Atat timp cat nu apare experienta unor miscari brutale de curs, creditarea in valuta va continua datorita diferentialului de dobanda", spune banca centrala a Ungariei.

Banca centrala a Poloniei se lupta inca din 2001 cu creditul in valuta, inclusiv in franci elvetieni, insa numai deprecierea abrupta a zlotului a putut determina un recul semnificativ, dar temporar, al apetitului pentru imprumuturile in moneda straina.

Odata ce cursul s-a stabilizat, febra creditarii in valuta a revenit. Asa ca s-a ajuns la impunerea unor cerinte mai stricte de capital pentru banci, precum si a obligatiei ca acestea sa realizeze periodic teste ale calitatii portofoliului de credite in diferite scenarii de curs si dobanda. De asemenea, bancile sunt obligate sa prezinte clientului si oferta de credit in zloti, pe langa cea in valuta.

Si Austria inregistreaza o crestere rapida a creditului in franci elvetieni, dar si in yeni japonezi, ceea ce a determinat banca centrala sa duca o campanie intensa de comunicare privind riscurile potentiale.

"Primele trimestre din 2004 au demonstrat ca o perioada lunga de depreciere a zlotului nu a generat o deteriorare periculoasa a capacitatii clientilor de a-si rambursa creditele in valuta", se arata intr-un raport de stabilitate financiara al bancii centrale a Poloniei. De asemenea, aprecierea puternica din a doua jumatate a lui 2004 si de la inceputul lui 2005 le-a permis debitorilor sa faca economii la costul ratelor, adauga raportul.

Structura creditului ipotecar din Polonia este dominata de euro si francul elvetian - al carui curs se misca in functie de raportul zlot/euro. In aceste conditii, banca centrala poloneza apreciaza ca, pe termen lung, dupa intrarea in zona euro, riscul bancilor rezultat din pozitiile valutare deschise ale clientilor individuali va fi limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels