Companii

Gazele naturale i-au adus grupului MOL pierderi de 17 milioane de dolari

22.08.2001, 00:00 16



Grupul petrolier si de gaze naturale Magyar Olej es Gazipari (MOL) din Ungaria a inregistrat pe primele sase luni ale anului pierderi de 4,7 miliarde de forinti (17 mil. $), in principal din cauza problemelor diviziei sale de gaze naturale, informeaza Budapest Business Journal.

Acestea sunt primele rezultate negative anuntate de MOL din 1997, in conditiile in care divizia de gaze naturale a companiei a inregistrat pierderi operationale in crestere cu 119% fata de perioada similara a anului trecut, datorita unei decizii a guvernului maghiar de a reglementa pretul cu ridicata al gazelor naturale vandute de MOL distribuitorilor locali. Pretul gazelor naturale importate de MOL a crescut cu 40% in comparatie cu anul trecut, insa veniturile companiei au crescut cu numai 13%.

"Cifrele nu ne surprind, fiindca toata lumea se astepta ca MOL sa inregistreze pierderi in 2001", a declarat Attila Vago, analist la ConCorde Securities Rt, adaugand ca "analistii se asteapta ca MOL sa obtina profit in anul 2002, presupunand ca isi va vinde divizia de gaze naturale".

MOL a depus saptamana trecuta o oferta de achizitionare a pachetului de 17,6% din actiunile companiei petroliere PKN Orlen, scos la vanzare de catre autoritatile poloneze. Potrivit directorului financiar al MOL, compania ar putea recurge la credite pentru a putea realiza tranzactia.

Analistii considera ca statul ungar ar putea oferi la schimb, pentru actiunile companiei poloneze, pachetul de 25% din actiunile MOL pe care il detine, in dorinta de a crea un grup energetic puternic in regiune. Tot in aceasta serie se inscrie si achizitia de catre OMV a unui pachet de 10% din capitalul MOL realizata in aceasta saptamana. OMV a depus o oferta si pentru PKN Orlen.

MOL ar putea incerca din nou achizitionarea rafinariei poloneze Gdanska, dupa ce oferta facuta la inceputul anului a fost respinsa. Licitatia a fost insa castigata de un consortiu condus de firma britanica Rotch Property Services, insa banca poloneza Kredytbank s-a retras din consortiu, iar presa sustine ca si alt membru al consortiului, fima Koncorcijum Gdanska din Polonia, intentioneaza sa se retraga.

MOL detine, impreuna cu partenerul slovac Slovnaft, peste 800 de benzinarii in opt tari din Europa Centrala si de Est. Mol-Slovnaft administreaza rafinariile Mol Duna, cu o capacitate de prelucrare de 11,5 mil. tone de titei pe an, si rafinaria Bratislava, care are o capacitate de procesare de 5,5 mil. tone de titei pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO