Companii

George Paunescu investeste 4 mil. euro intr-o noua fabrica de mobila

01.05.2008, 20:08 73

Omul de afaceri George Paunescu, care controleaza indirect producatorul de mobila Imar Arad, va investi peste 4 milioane de euro in acest an intr-o noua fabrica, investitie care va majora capacitatea de productie cu 50%.
"Anul trecut Imar a inregistrat vanzari de 9 milioane de euro, iar in 2008 mizam pe o crestere de 15% fata de anul trecut", a spus Flavio Frola, executive manager al Imar.
Productia realizata de Imar se orienteaza in proportie de 85% la export in state precum Italia, Belgia, Suedia, Rusia, Ucraina, Kazahstan si Georgia. Livrarile externe contribuie cu 7,5 mil. euro la veniturile producatorului.
"Ponderea la export pentru anul acesta va fi mentinuta in masura actuala, dar se va incerca o intrare pe piata din SUA. In plus, vom mari prezenta noastra pe piata interna", a adaugat Frola.
Printre principalele probleme cu care compania s-a confruntat anul trecut, Frola a enumerat marirea costului la materia prima, devalorizarea leului, dar si cresterea pretului la utilitati.
In ultimii ani, activitatea de export in industria mobilei a fost puternic afectata de evolutia nefavorabila de pe piata valutara, care a determinat falimente si concedieri masive.
Produsele cu cele mai mari vanzari ale Imar au fost mobilierul clasic si stil, precum si mobilierul tapisat cu stofe si piele.
Imar este o companie cu traditie in productia romaneasca de mobilier, ale carei baze au fost puse in 1891. Din primii ani de la infiintare Imar a devenit furnizor al Casei Regale Austro-Ungare, apoi al Casei Regale din Romania. Perioada comunista s-a caracterizat in principal prin mentinerea liniilor si gamelor existente, punandu-se putin accent pe design si inovatie, situatie care a continuat si in perioada de dupa Revolutie. Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii doi ani, cand compania a fost preluata de una din Bucuresti care a schimbat managementul cu unul italian si care s-a hotarat sa relanseze Imar. Actionarul majoritar al Imar cu 92,52% din titluri este Antreprenor RK, inregistrat in Bucuresti. Actionarul acestei entitati este firma Kalina Trust, inregistrata in Elvetia, potrivit datelor Registrului Comertului.
Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Silvarom, Alprom, Staer, Neoset. Ei isi disputa o piata interna de 1,1 mld. euro, in crestere cu 10-15% anual.
Productia de mobila a crescut anul trecut cu circa 8%, la 1,785 miliarde de euro, desi a fost influentata negativ de cursul valutar si fiscalitatea ridicata a mediului economic, potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
La nivelul retailului de mobila deschiderile de noi magazine in segmentul mediu de pret va inaspri si mai mult concurenta pe piata locala, presiunea pe pret si segmentarea ofertei fiind cuvintele de ordine in industrie. Desi pana acum a fost ferita de concurenta marilor jucatori, piata locala a avut timp sa se maturizeze, iar potentialul de crestere este pe gustul investitorilor straini.
Primul semnal al maturizarii segmentului de retail a fost dat de anuntul companiei suedeze IKEA, care in martie anul trecut a deschis prima sa unitate de pe piata locala. A urmat apoi grupul austriac kika, care are programata o miscare similara spre sfarsitul acestui an. Ambele companii au insa planuri agresive de extindere.
Omul de afaceri George Paunescu mai investeste tot in Arad intr-un mall care se va intinde pe o suprafata de 8 hectare precum si intr-un ansamblu rezidential de 3.000 de apartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO