Companii

Georgios Natsos, Egger: Vom exporta 60% din productia de placi realizata la Radauti

Georgios Natsos, Egger: Vom exporta 60% din productia de placi realizata la Radauti

Georgios Natsos, directorul financiar al Egger Romania: Motivele pentru care am decis sa investim in Romania sunt legate in principal de posibilitatile pe care le ofera piata, traditia in ceea ce priveste procesarea lemnului, infrastructura, dar si perspectivele de crestere sustinuta.

15.02.2007, 14:45 120

Mai mult de jumatate din productia de placi lemnoase realizata in cadrul unitatii de la Radauti, construita de grupul austriac Egger, va merge la export, spune Georgios Natsos, directorul financiar al Egger Romania.
"Constructia acestei noi facilitati de productie in Romania poate acoperi atat cererea locala, cat si pe cea din tarile Europei estice. Egger este un grup international cu facilitati de productie in Austria, Germania, Marea Britanie, Franta si Rusia. Motivele pentru care am decis sa investim in Romania sunt legate in principal de posibilitatile pe care le ofera piata, traditia in ceea ce priveste procesarea lemnului, infrastructura, dar si perspectivele de crestere sustinuta", spune Georgios Natsos.
Egger deruleaza in prezent cea mai mare investitie din industria locala de prelucrare a lemnului, grupul austriac alocand circa 500 mil. euro pentru un proiect planificat sa se deruleze in mai multe faze.
"Proiectul va avea intre doua si patru faze in functie de evolutia pietei si a economiei in general. Intr-o prima etapa vom investi aproximativ 210 milioane de euro", a explicat Natsos.
Finalizarea investitiei va avea loc in trei-cinci ani, timp in care "nu vom incepe alt proiect".
Suma necesara investitiei a fost asigurata in proportie de 60% de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), acordul de finantare fiind semnat la finalul anului 2005. Institutia financiara a anuntat ca finantarea va consta in achizitia de actiuni in limita sumei de 17 mil. euro si in imprumuturi de 110 mil. euro.
Natsos a precizat ca grupul austriac "nu are inca alte investitii in Romania".
De la sfarsitul anului trecut, cand au fost demarate lucrarile de constructie la fabrica din Radauti, au fost cheltuiti 35 mil. euro, din cei 210 mil. euro aferenti primei faze.
"Vom incepe cu productia PAL-ului, impregnarea si apoi laminarea sa. Principalul nostru produs va fi MFC (melamine faced chipboard - pal melaminat - n. red.), care va fi folosit in industria mobilei. In etapele urmatoare vom produce OSB (Oriented Strand Board - se utilizeaza in principal in pardoseli, tavane), MDF (material folosit in industria mobilei - n.red.)", spune reprezentantul Egger Romania.
Terenul pe care va fi construita fabrica Egger a fost achizitionat de la un alt grup austriac cu activitati in Romania, Holzindustrie Schweighofer, si se intinde pe o suprafata de 85 de hectare.
"Asocierea nostra cu Schweighofer vizeaza numai acest proiect. Compania are experienta in Romania, intrucat detine deja unitatea de la Sebes", a explicat Natsos.
In acelasi timp, Schweighofer va fi si unul dintre furnizorii de materii prime pentru Egger.
Productia este programata sa inceapa la sfarsitul acestui an, iar capacitatea de productie pentru PAL urmeaza sa fie de 600.000 de metri cubi.
Compania are in prezent 20 de angajati full-time, insa planurile vizeaza contractarea a inca 300-400 de oameni pana la inceputul anului 2008. Aproximativ 95% din angajati provin din zona Suceava.
La finalul investitiei in cadrul Egger Romania vor lucra peste 700 de oameni. Echipa de conducere a fabricii este formata din Mihai Sandru (director de vanzari si marketing), Ioan Lucian Banciu (director tehnic) si Georgios Natsos (administratie/director financiar). Principala sursa de materie prima pe care Egger o foloseste este reprezentata de aschiile de lemn provenite de la procesatori.
Adaptarea la normele in vigoare a fost una dintre cele mai dificile etape ale contructiei, intrucat regiunea este in zona de risc seismic.
"Datorita intrarii in Uniunea Europeana, normele au fost schimbate, ceea ce a determinat o anumita stare de nesiguranta printre cei implicati, in legatura cu modul in care ar trebui sa lucreze cu aceste standarde", a explicat Natsos.
Principalii competitori pe plan european ai Egger sunt Pfeiderer, Kronospan, Sonae, la care se adauga alti producatori locali de dimensiuni mai mici. "Exista si aici o competitie mare, dar piata este suficient de incapatoare pentru toti", spune Georgios Natsos.
La nivel mondial, grupul Egger avea la nivelul anului trecut peste 5.100 de angajati si o cifra de afaceri consolidata de peste 1,2 mld. euro. Egger este o companie de familie infiintata in 1961, iar in prezent este unul din principalii jucatori din domeniul productiei de placi din material lemnos din Europa.


Egger in lume

Afacere de familie infiintata in 1961;
In prezent este unul dintre principalii jucatori din domeniul productiei de placi din material lemnos din Europa;
In 2006, Egger a avut o cifra de afaceri consolidata de peste 1,2 mld. euro si 5.100 de angajati;
Principalii competitori ai Egger sunt Pfeiderer, Kronospan, Sonae;
In Romania, compania deruleaza cea mai mare investitie din domeniul prelucrarii lemnului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO