Companii

Grupul Catena-Fildas, controlat de Anca Vlad, raportează pentru 2022 afaceri cumulate de 2,5 miliarde de euro din farmacii şi distribuţie de medicamente, plus 28%. Catena are 909 farmacii în toată ţara şi este cel mai mare jucător după cifra de afaceri şi numărul de unităţi

Grupul Catena-Fildas, controlat de Anca Vlad, raportează...

Autor: Georgiana Mihalache

30.05.2023, 00:08 1711

În 2022, ambele divizii – farmacii şi distribuţie de medicamente au avut creşteri de două cifre.

Grupul Catena-Fildas, con­trolat de antreprenoarea Anca Vlad, a ajuns la afaceri cumulate de 2,5 miliarde de euro din retailul farma şi distribuţia de medicamente în 2022, după un avans semnificativ de 27% faţă de anul anterior.

Datele transmise pentru anuarul ZF

Cei mai mari jucători din economie arată creşteri de două cifre pentru ambele branduri – Catena şi Fildas. Pentru 2023, reprezentanţii grupului farmaceutic se aşteaptă la posibile influenţe în situaţia economică a ţării.

„Cunoaştem rezilienţa şi creativitatea antreprenoriatului românesc şi a firmelor româneşti în general. Dar, cum semnele recente venite din Germania şi SUA sunt de stagnare economică, cu posibilitate de recesiune, ne putem aştepta la ecouri şi în România“, au transmis reprezentanţii grupului Fildas pentru ZF.

În 2021, grupul Fildas se apropia de afaceri cumulate de 10 miliarde de lei, însă un an mai târziu a spart acest prag şi are un business cumulat de peste 12 miliarde de lei.

Cumulat, în cele 909 farmacii şi în depozite lucrează 8.400 de oameni.

O provocare pentru grupul farmaceutic este buna funcţionare a lanţurilor logistice la nivel internaţional, astfel încât să nu existe probleme în asigurarea medicamentelor şi a materiilor prime.

„O altă provocare majoră ţine de inflaţie, care, chiar dacă pare să fi intrat pe un trend descendent, va continua să aibă efecte asupra preţurilor materiilor prime şi a puterii de cumpărare a populaţiei“, au mai adăugat reprezentanţii grupului Fildas.

Prin rezultatele din 2022, Catena îşi consolidează poziţia de cel mai mare jucător din retailul farmaceutic, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de unităţi la nivel naţional

După datele din 2022, distribuitorul Fildas revine pe primul loc în piaţa de profil, după cifra de afaceri.

Direcţiile de investiţie pentru Catena şi Fildas urmăresc dezvoltarea infrastructurii informatice, automatizarea, dar şi capacitatea logistică şi panouri fotovoltaice în depozite.

Grupul Fildas-Catena este un grup construit în ultimele trei decenii de antreprenoarea Anca Vlad, care a pornit cu o reţea de 30 de farmacii în Argeş şi a ajuns să conducă una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România.

Businessurile de retail şi distribuţie de medicamente sunt legate, un model de afaceri pe care au mizat marii jucători din vârful clasamentului şi care le-a permis dezvoltarea şi predictibilitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO