Companii

GSK: Am putea produce medicamente in Romania pentru Europa de Vest

GSK: Am putea produce medicamente in Romania pentru Europa de Vest
16.10.2007, 22:08 22

Compania britanica GlaxoSmithKline (GSK), liderul pietei farmaceutice locale, ar putea reloca in Romania productia pentru anumite medicamente din portofoliul sau in urmatoarea perioada, in acest moment testand exporturile cu un singur produs.
"Am inceput la Brasov productia pentru un antibiotic, Septrin, iar in perioada urmatoare vom incepe testele pentru a vedea daca putem fabrica pe scara larga. In cateva saptamani vom incepe sa exportam Septrin", a David Lechleiter, directorul general al GSK Romania. El a precizat, de asemenea, ca anumite produse ar putea fi relocate definitiv, insa acest lucru depinde in mare masura de modul in vor evolua reglementarile pe piata farmaceutica, in special modul de stabilire a pretului. Un nivel minim al pretului in Romania va determina preturi minime si pe celelalte piete pe care compania va exporta. "Ne uitam sa relocam mai multe antibiotice, deoarece avem o parte a fabricii specializata pe acest segment. Este posibil sa producem in Romania si vitamine, medicamente pentru diabet sau neurologice", a adaugat Lechleiter. Decizia cu privire la numarul produselor care ar putea fi produse in Romania va fi luata cel mai probabil la inceputul anului viitor, dupa finalizarea perioadei de testari. "Sper sa putem produce pentru Europa de Est si pentru cea de Vest. Fabricarea de antibiotice in Romania ar putea fi o solutie foarte buna", a adaugat directorul general al GSK in Romania. In Romania, gigantul britanic detine atat fabrica Europharm de la Brasov, cat si o divizie de distributie. Intrebat daca GSK doreste sa vanda segmentul de distributie, Lechleiter nu a dorit sa comenteze, insa a precizat ca nu stie "cat de mult succes vom avea pe termen lung in Romania". "Mai multe companii sunt interesate de noi atat pe partea de distributie, cat si pe partea de productie. Avem propuneri de joint-venture chiar si pentru distributie", a spus Lechleiter. Medicamentele importate de GSK au pierdut proximativ 15% din preturi anul acesta. Cresterea companiei de la inceputul anului a fost de de circa 10% la nivelul pietei romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels