Companii

Guvernatorul BNR, primul oficial care recunoaşte public eşecul privatizării Oltchim

Guvernatorul BNR, primul oficial care recunoaşte public eşecul privatizării Oltchim

Muncitorii devin din ce în ce mai nervoşi. Mediafax Foto

Autor: Ovidiu Tempea, Carol Dan

28.09.2012, 00:08 1834

"Un eşec este un eşec, nu dă bine. Dar ca semnatar al acordului cu Fondul (FMI - n.r), condiţia care era pusă acolo, pentru mai multă precizie, era să se îndeplinească paşii legaţi de privatizare. Nu era condiţionat de terminarea privatizării, pentru că ştim cu toţii că un asemenea obiectiv nu se poate stabili. O privatizare, mai ales una de succes, depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de condiţiile internaţionale", a afirmat Isărescu, răspunzând la o întrebare privind impactul eşuării privatizării Oltchim, inclusiv din perspectiva acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Întrebat dacă un eşec al procesului actual de vânzare a acţiunilor ar putea duce automat la declanşarea lichidării combinatului Oltchim, potrivit înţelegerii cu FMI, Isărescu a răspuns că, din punctul lui de vedere, este posibilă şi reluarea procesului de privatizare.

"Depinde ce înseamnă eşec şi perioada aceasta tranzitorie", a punctat Isărescu.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit vineri suma de 203 milioane de lei (45 mil. euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, întrebat dacă a discutat cu FMI o derogare pentru reluarea privatizării Oltchim peste şase luni, că Fondul a transmis că a fost foarte important de dat semnalul de voinţă politică pentru a face privatizarea.

"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a apărut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Ponta, întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013, solicitând o derogare în acest sens. Ponta a spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.

Avocaţii omului de televiziune Dan Diaconescu au continuat ieri negocierile cu membrii comisiei de privatizare a Oltchim, după ce în ultimele zile au cerut introducerea mai multor condiţii în contractul de privatizare.

"Avem măsuri de protecţie şi în legătură cu Petrom, BCR şi în legătură cu băncile", a declarat ieri Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii lui Diaconescu.

Fenechiu a adăugat că discuţiile cu OPSPI vor viza cererea lui Dan Diaco­nescu prin care acesta a solicitat de la OPSPI asigurări că societăţile deţinute de Ministerul Economiei la care Oltchim are datorii nu vor solicita intrarea companiei în insolvenţă, după vânzarea acţiunilor.

Dan Diaconescu a cerut miercuri OPSPI să asigure plata salariilor restante ale angajaţilor combinatului Oltchim, să stabilească modalitatea concretă privind preluarea Arpechim şi să garanteze că niciun creditor de stat nu va cere insolvenţa combinatului după semnarea contractului de preluare a acţiunilor.

Luni expiră termenul pentru semnarea contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO