Companii

Hotelierii din Capitală văd semne pozitive anul viitor, pe fondul unei cereri în creştere cu 7%

Hotelierii din Capitală văd semne pozitive anul viitor, pe fondul unei cereri în creştere cu 7%

Autor: Mirabela Tiron

25.11.2010, 23:53 27

Directorii generali ai ho telurilor de cinci stele din Capitalăsunt de părere că anul 2011 va aduce o creştere a afacerilor pefondul re venirii economiei, dar şi al unei cereri mai mari pentruserviciile de cazare şi organizarea de evenimente, reiese dindiscuţiile purtate la un eveniment despre tendinţa pe piaţahotelieră, organizat de compania Trend Hospitality.

Sonia Năstase, directorul general al hotelului de cinci steleHoward Johnson din Capitală, susţine că pe piaţa hotelieră cerereapentru cazare a început să crească în ultimele luni.

"Cred că situaţia din ultimele luni ale acestui an arată că 2011va aduce semne pozitive în businessul hotelier. În peisajul pânăacum dominat de nori începe să apară lumină", a declarat şefahotelului Howard Johnson, care a înregistrat anul trecut o cifră deafaceri de 8,7 milioane de euro, mai mică cu 40% faţă de anulanterior, pe fondul crizei economice.

Pe de altă parte, Igael Porecky, di rectorul general alhotelului de cinci stele JW Marriott, care a bugetat o creştere cu4-6% a cifrei de afaceri pentru anul viitor, este de părere că deşipiaţa hotelieră începe să îşi revină, este încă greu să majorezetarifele la cazare în vederea creşterii veniturilor pe cameră. ŞiMichele Meoni, COO al lanţului Continental Hotels, este de aceeaşipărere şi consideră că încă este greu de previzionat ce se vaîntâmpla în următoarea perioadă.

"Pentru anul viitor aşteptăm o creştere a cererii pentru cazarecu 7-8% şi implicit o creştere a gradelor de ocupare şi a veniturilor medii. De asemenea, ne aşteptăm ca bugetele alocate pentruconferinţe şi eveni mente să crească cu 9-10%", a declarat Lu cianMarinescu, senior associate al compa niei de consultanţă hotelierăTrend Hospi tality.

Mai mult, în următorii doi ani sunt anunţate 43 de hoteluri pepiaţa româ nească, adică investiţii totale de aproape 500 demilioane de euro, potrivit datelor de la Trend Hospitality.

"Din cauza problemelor financiare, proiectele hoteliere caretrebuia finalizate anul acesta au fost amânate pentru 2011 şi 2012.Probabil că doar 70% dintre hotelurile anunţate pentru următoriidoi ani se vor materializa", a spus Marinescu.

El mai susţine că hotelierii care ope rează branduri proprii vorîncerca să îşi afilieze unităţile la marile lanţuri interna ţionalepentru creşterea competitivităţii.

În prezent doar 7,6% din camerele hoteliere existente pe piaţăoperează sub un brand hotelier, în timp ce în Bulgaria peste 10%din camere sunt afiliate, iar în Ungaria această pondere depăşeşte40%, iar în Marea Britanie se apropie de 50%.

Adela Cristea, directorul de dezvoltare al lanţului hotelierHilton pe Europa şi Africa, spune că se află în negocieri pentruafilierea a două hoteluri din provincie, care cumulează 350 decamere.

"Cel mai probabil acestea vor fi deschise sub branduri alelanţului Hilton anul viitor. În perioada de criză mai mulţiproprietari de hoteluri încearcă să îşi afilieze unităţile învederea creşterii profitabilităţii. De obicei, negocierile pentruafiliere durează între trei luni şi un an", a declarat ea, care înultimii doi ani a negociat afilierea mai multor unităţi de pe piaţaromânească, Hilton fiind lanţul hotelier cu cel mai mare ritm deextindere în ultimii doi ani.

Discuţii pentru intrarea lanţurilor Park Inn şiCourtyard

Philippe Bijaoui, vicepreşedintele lanţului internaţionalhotelier Rezidor, prezent prin hotelul de cinci stele Radisson Bluîn Capitală, susţine că se află în discuţie cu mai mulţiproprietari de hoteluri din România şi că este posibil ca înurmătorii trei ani să fie afiliate şase unităţi hoteliere subbrandul Park Inn în Timişoara, Sibiu, Braşov, dar şi Bucureşti.

Şi John Litzenberger, vicepreşedintele lanţului internaţionalMarriott, susţine că deşi încă România se află în criză economică,aceasta este o perioadă bună pentru aducerea unor noi branduri pepiaţa românească, printre care şi Courtyard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO