Companii

În T2 cererea pentru birouri a crescut, dar numai jumătate din volum a venit din cerere nouă, iar restul din prelungiri şi renegocieri

În T2 cererea pentru birouri a crescut, dar numai...

Autor: Bogdan Alecu

11.07.2023, 10:30 144

♦ Companiile au tranzacţionat în total o suprafaţă de 128.915 mp, ce implică închirieri de spaţii noi şi renegocieri, spaţiu suficient pentru 13.000 de angajaţi.

Procentul contractelor noi de închiriere de birouri a ajuns la minimul ultimilor trei ani în al doilea trimestru al acestui an, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor consultanţilor de la Fortim Trusted Advisors.

Dacă în T1 2022 aproape 80% din contracte erau pen­tru spaţii noi, acum ponderea a scăzut la 63% în T1 2023, respectiv 50% în T2 2023.

În total companiile au tran­zacţionat în total o supra­faţă de 128.915 mp, ce implică închi­rieri de spaţii noi şi rene­go­cieri. S-a înregistrat astfel o creştere de 131% faţă de pri­mul tri­mestru din 2023 şi de 48% faţă de trimestrul doi din 2022. 

Companiile care au închi­riat cele mai mari spaţii de bi­rouri sunt: eMAG, cu o supra­fa­ţă de 10.000 mp în Globalworth Square, Banca Transilvania, cu o suprafaţă de 9.860 mp în Green Court, Vois (divi­zia Vodafone), cu 5.462 mp în The Bridge, Coca-Cola, cu 4.500 mp, în Globalworh Campus şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu un spaţiu de 3.780 mp în Sema Park.

„În acest an expiră sau se apropie de final multe contracte de închiriere mari, care au trecut de unul, două sau chiar trei cicluri de închiriere, reali­zate în urmă cu 4-15 ani, în clădiri de birouri care s-au dat în folosinţă în­tr-o perioadă în care a fost livrat un nu­­măr mare de imobile cu acest obiec­­tiv. În prezent, aceste companii fa­nion, cu nume sonore şi suprafeţe în­chiriate foarte mari, negociază cu ac­tualii proprietari şi în paralel îşi caută variante mai bune în ceea ce priveşte preţul, locaţia sau facilităţile. În baza acestor considerente s-a concretizat un volum mare de tranzacţii în tri­mestrul doi al acestui şi creşterea va continua, probabil cel puţin încă un trimestru de acum încolo“, declară Nicolae Ciobanu, managing partner - head of advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO