Companii

Început de an fenomenal pentru proiectele de energie verde: Nawaf Salameh, preşedintele grupului Alexandrion, lansează cel mai mare proiect hibrid de energie verde, o investiţie de 500 mil. euro. Apare primul proiect major de stocare. În total, peste 4.400 MW avizaţi doar în 2024

Început de an fenomenal pentru proiectele de energie...

Autor: Roxana Petrescu

06.03.2024, 00:07 2688

Primele două luni din acest an au marcat un debut senzaţional pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde, mai bine de 4.400 MW de capacitate având avizele de conectare la reţeaua Transelectrica  Omul de afaceri Nawaf Salameh este cel mai nou intrat în acest domeniu, cu o investiţie evaluată la 500 de milioane de euro în cel mai mare proiect hibrid anunţat local până acum ♦ Pentru prima dată apare un proiect major de stocare a energiei, 74 MW în Călăraşi  Nume mari au obţinut avizele de racordare de la începutul anului, ceea ce dă încredere în realizarea proiectelor.

Datele centralizate de ZF arată că în pri­me­le două luni ale anu­lui, numai pentru pro­iectele care s-ar putea conecta la reţeaua Transelec­trica, adică de mari dimensiuni, au fost emise avize tehnice de racordare pentru o capacitate de peste 4.400 MW, aproape cât are acum România în operare în proiecte eoliene şi solare. Dar ceea ce atrage atenţia este altce­va. Pentru prima dată apar proiecte de dimensiuni semnificative hibride, adică unde există un mix de tehnolo­gii, solar, eolian şi baterii, care astfel reglează caracterul variabil al produc­ţi­ei de energie verde. Mai mult, pen­tru prima dată în statisticile Transelec­­trica apare un proiect important pentru stocarea energiei de 74 MW.

Printre investitorii din zona de proiecte hibride se numără antrepre­norul Nawaf Salameh, omul de afa­ceri care a fondat grupul Alexan­drion, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO