♦ Analiza datelor disponibile arată evoluţii pe termen scurt de necrezut pentru segmentul prosumatorilor din România, fără discuţie aceasta fiind cea mai interesantă poveste de urmărit din sectorul energetic local. Doar în primele şase luni din 2023, numărul prosumatorilor a escaladat de la circa 40.000, câţi erau la finele lui 2022, la peste 77.600, capacitatea lor crescând de peste 2,3 în intervalul analizat. Iar acesta pare doar începutul.
Datele publicate recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că la finalul primului semestru judeţul în care erau înregistraţi cei mai mulţi prosumatori era Ilfovul, cu o comunitate de 6.530 de mici producători de energie care montaseră o capacitate de 79 MW. În total, la nivel naţional, capacitatea proiectelor care se înscriu în categoria prosumatorilor ajunsese la 973 MW, cu şanse reale de dublare până la finalul anului ţinând cont de evoluţia din primul semestru. Mai departe, potrivit informaţiilor furnizate de energiaTa, cel mai mare ONG dedicat susţinerii prosumatorilor, această capacitate este echivalentul unor investiţii de 1 miliard de euro.
Deşi ANRE nu a publicat deocamdată date privind împărţirea prosumatorilor pe categorii, informaţiile pentru finalul anului trecut arată că dintr-un total de 40.159 de prosumatori, 4.252 erau persoane juridice, adică firme care au decis să ia proucţia de energie pe cont propriu. Principalul trigger atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice în această tranziţie spre statutul de prosumatori a fost anul 2022 şi scumpirea istorică a energiei. Ca şi capacitate, puterea companiilor este vizibilă, cele 4.252 de persoane juridice montând aproximativ aceeaşi putere ca şi clubul celor 35.900 de prosumatori casnici.
Pentru dezvoltarea pieţei de prosumatori, cel mai important instrument este programul guvernamental Casa Verde Fotovoltaice, mai ales pentru segmentul de persoane fizice.