Companii

Incredibilul salt al prosumatorului român: În şase luni, numărul de prosumatori aproape s-a dublat, la fel şi capacitatea proiectelor puse în funcţiune. Peste 4.200 de companii îşi produceau singure energia în 2022. Ce urmează pentru cea mai dinamică piaţă din România?

Autor: Roxana Petrescu

23.09.2023, 13:53 9249

♦ Analiza datelor disponibile arată evoluţii pe termen scurt de necrezut pentru segmentul prosumatorilor din România, fără discuţie aceasta fiind cea mai interesantă poveste de urmărit din sectorul energetic local. Doar în primele şase luni din 2023, numărul prosumatorilor a escaladat de la circa 40.000, câţi erau la finele lui 2022, la peste 77.600, capacitatea lor crescând de peste 2,3 în intervalul analizat. Iar acesta pare doar începutul.

Datele publicate recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) arată că la finalul primului semestru judeţul în care erau înregistraţi cei mai mulţi prosumatori era Ilfovul, cu o comunitate de 6.530 de mici producători de energie care montaseră o capacitate de 79 MW. În total, la nivel naţional, capacitatea proiectelor care se înscriu în categoria prosumatorilor ajunsese la 973 MW, cu şanse reale de dublare până la finalul anului ţinând cont de evoluţia din primul semestru. Mai departe, potrivit infor­maţiilor furnizate de energiaTa, cel mai mare ONG dedicat susţinerii prosu­matorilor, această capacitate este echivalentul unor investiţii de 1 miliard de euro.

Deşi ANRE nu a publicat deocamdată date privind împărţirea prosumatorilor pe categorii, informaţiile pentru finalul anului trecut arată că dintr-un total de 40.159 de prosumatori, 4.252 erau persoane juridice, adică firme care au decis să ia proucţia de energie pe cont propriu. Principalul trigger atât pentru per­soanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice în această tranziţie spre statutul de prosumatori a fost anul 2022 şi scumpirea istorică a energiei. Ca şi capacitate, puterea companiilor este vizibilă, cele 4.252 de persoane juridice montând aproximativ aceeaşi putere ca şi clubul celor 35.900 de prosumatori casnici.

Pentru dezvoltarea pieţei de prosu­matori, cel mai important instrument este pro­g­ramul guver­na­mental Casa Verde Fotovoltaice, mai ales pentru seg­men­tul de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO