Companii

Industria alimentară, prizoniera importurilor. Topul celor mai mari deficite comerciale agroalimentare: fructele, legumele, carnea şi lactatele sunt pe podium

Industria alimentară, prizoniera importurilor. Topul...

Autor: Cristina Roşca

03.08.2023, 00:08 1307

România are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente şi băuturi Deficitul comercial de produse agroalimentare procesate a crescut în perioada 2013-2022 de 3,5 ori.

Importul de produse agroalimentare procesate a urcat anul trecut la 12,3 mld. euro, o valoare de aproape trei ori mai mare decât acum un deceniu.

Spre comparaţie, exportul de astfel de bunuri a ajuns la 7,7 mld. euro, faţă de 3,3 mld. euro acum zece ani. Astfel, deficitul comercial de produse agroalimen­tare procesate a crescut în perioada 2013-2022 de 3,5 ori, la 4,6 mld. euro.

România are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente şi băuturi, respectiv carne de porc, peşte, lactate şi brânzeturi, hrană pentru animale de companie, fructe şi legume, produse de patiserie, bere şi băuturi spirtoase, arată studiul Strategii pentru echilibrarea balanţei comerciale a României prin stimularea şi susţinerea producţiei naţionale, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) la iniţiativa retailerului Penny. ZF a scris în mai multe rânduri că dezvoltarea retailului – mai ales a celui alimentar – trebuie analizată în paralel cu evoluţia producţiei autohtone de mâncare şi băuturi, un domeniu de siguranţă naţională.

Spre exemplu, comerţul românesc a primit în 2021, ultimul an pentru care există date publice, investiţii străine directe în valoare de 1,6 mld. euro, arată datele BNR. De departe, cei mai mulţi bani au mers către comerţul alimentar, o piaţă de 22-25 mld. euro anual ca vânzări, dominată clar de zece lanţuri străine.

Aceste investiţii trebuie însă dublate de unele în producţie. Spre comparaţie, producţia locală de alimente, băuturi şi tutun a adunat ISD-uri de doar 350 mil. euro în 2021. Diferenţa e atfel de aproape unu la cinci. În aceste condiţii, importul de produse agroalimentare procesate a urcat anul trecut la 12,3 mld. euro, iar deficitul comercial a crescut în perioada 2013-2022 de 3,5 ori.

În ceea ce priveşte cele mai mari minusuri, România le înregistrează la fructe şi legume, carne de porc şi lactate. Deficitul cumulat pe cele trei pieţe fiind de peste 3 mld. euro.

Doar patru categorii de produse agroalimentare (cu excepţia cerealelor) înregistrează excedent, mai exact valoarea exporturilor este mai mare decât a importurilor. Este vorba de tutun şi înlocuitori de tutun (1,1 mld. euro excedent în 2022), seminţe şi fructe  oleaginoase, plante industriale sau medicinale (950 mil. euro), animale vii (290 mil. euro) şi grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale (170 mil. euro).

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro