Companii

Industria taie locuri de muncă din cauza facturilor, dar România crede că peste 40.000 de joburi verzi se vor crea până în 2030. Cum se va întâmpla acest lucru când până acum tranziţia energetică se reduce la montarea de panouri solare chinezeşti? Aflaţi la ZF Power Summit 2024, 27-29 februarie

Industria taie locuri de muncă din cauza facturilor, dar...

Autor: Roxana Petrescu

25.02.2024, 17:59 1068

Decarbonizarea este văzută ca o oportunitate de creşte­re eco­no­mică şi implicit de creare de locuri de muncă, astfel că potrivit variantei revi­zuite a PNIESC (Planul Naţio­nal Inte­grat în domeniul Ener­giei şi Schimbărilor Climatice) la nivelul anului 2030 România ar trebui să aibă peste 40.000 de noi locuri de muncă în urma acestui proces. Documentul a­ra­tă că aproape 20.000 de joburi ar fi ca efect indirect al proce­sului de tranziţie energetică.

„Prin aplicarea meto­do­­logiei, până în anul 2050 vor fi create pes­te 100.000 de noi lo­curi de muncă verzi prin realizarea doar a unora dintre politi­cile şi măsurile pre­zen­tate. Cele mai mul­te noi locuri de mun­că verzi create vor fi lo­curi de muncă directe şi se vor datora producţiei, con­struc­ţiei, instalării, exploatării şi întreţinerii tehnologiilor verzi. Ecologizarea economiei va fi facilitată şi prin locuri de mun­că indirecte care nu ne­cesită cunoştinţe sau sarcini ecologice spe­cializate. De exemplu, noi locuri de muncă vor fi create atunci când sunt produse mate­rialele folosite pen­tru fabricarea tehnolo­giilor verzi, când aceste pro­duse sunt manipulate şi când sunt vândute“, se arată în varianta revi­zuită a PNIESC, adevă­rata strategie energetică a României. Problema este că până acum, din­colo de oamenii necesari pentru a monta pa­nouri solare sau pentru a contribui la con­strucţia proiectelor de energie eolia­nă, tran­ziţia energetică nu a create multe alte locuri de muncă în contextul în care investiţiile în producţia loc­ală de tehnologie lipsesc.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro