Industrie

Barometrul Industrial: Activitatea din industrie şi-a revenit în februarie, după patru luni de declin

Barometrul Industrial: Activitatea din industrie şi-a...

Autor: Cristina Bellu

21.03.2017, 11:47 79

Activitatea din industrie a crescut în februarie la 53 de puncte, pentru prima dată după patru luni de cădere puternică.

Potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), activitatea din industrie a intrat în marginea de jos a zonei de expansiune (peste 50 de puncte).

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au crescut, chiar dacă se află sub media ultimelor 28 de luni, în timp ce comenzile neexecutate au înregistrat o uşoară scădere în februarie.

Cheltuielile de capital s-au menţinut în ianuarie şi februarie la nivelul cel mai coborât din ultimele 28 de luni. “Scăderea sau stagnarea cheltuielilor pentru capacităţi noi, echipamente şi alte active care pot duce la creştere economică semnalează un nivel redus de încredere a managerilor. ”, specifică analiza Barometrului Industrial.

Costurile de producţie au înregistrat creşteri din decembrie până în februarie inclusiv şi se află mult peste media costurilor din ultimele 28 de luni, transmiţând semnale de inflaţie.

În acelaşi timp, preţurile încasate de firme au crescut în februarie faţă de ianuarie şi faţă de media preţurilor din 2015-2016, dar creşterea a fost mai slabă decât avansul costurilor de producţie, ceea ce poate afecta profitul firmelor.

Analiza mai arată că aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni s-au temperat, februarie fiind pentru prima dată în ultimele opt luni când indicatorul de optimism, calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările, s-a oprit din creştere şi a regresat cu un punct faţă de luna ianuarie.

“Industria pare că şi-a revenit în februarie, înregistrând creşteri la 60% din indicatorii măsuraţi de Barometru. Dar deocamdată, nici intensitatea, nici direcţiile schimbării din februarie nu sugerează o creştere durabilă. “, este concluzia Barometrului Industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels