Companii

Insolventa a redus cu 60% vanzarile SPAR

26.05.2010, 23:06 29

Reteaua olandeza de supermarketuri SPAR a raportat vanzari de18,4 mil. euro pe piata romaneasca pentru anul trecut, in scaderecu 60% fata de 2008, dupa ce operatorul local al acesteia, companiaSPAR SRL din Arad, a intrat in insolventa.

Declinul afacerilor vine pe fondul reducerii suprafetei devanzare a retelei locale cu circa 25% in cursul anului trecut, candau fost inchise 7 din cele 21 de magazine operationale la finelelui 2008.

Compania SPAR SRL din Arad, detinuta de fratii Ioan si FloareCuc, are in acest moment 10 supermarketuri operationale, dupa ce lafinele lui 2009 a cedat spatiile a 4 unitati, impreuna cu francizade operare pentru aceste magazine, catre un alt investitorlocal.

Fratii Cuc au deschis primul magazin SPAR in Romania lajumatatea anului 2006, dupa ce in 2005 cumparasera licenta deoperare de la compania olandeza cu acelasi nume.

Primul magazin la nivel local a fost inaugurat la Arad, iarplanurile retailerului de intrare in Capitala nu au fost realizatepana acum. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana in 2009,ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu o suprafatatotala de vanzare de peste 23.000 de metri patrati si afaceri deaproape 45 mil. euro. Operatorul avea in 2008 un numar mediu de 717angajati.

Primul magazin inchis de SPAR a fost hipermarketul din TarguMures, cea mai mare unitate din retea, la care compania a renuntatla inceputul lui 2009 pentru a ramane doar pe segmentulsupermarketurilor.

Cei doi actionari ai SPAR au deschis singuri procedura dereorganizare a retelei de supermarketuri in luna august din 2009,la mai putin de un an de la incheierea fara rezultat a negocierilorde vanzare a companiei catre un fond strain de investitii.

Investitiile fratilor Cuc in dezvoltarea SPAR in Romania pot fiestimate la peste 25-30 mil. euro.

La cateva luni de la deschiderea procedurii de insolventa aoperatorului din Arad, pe lista creditorilor companiei figurau 400de furnizori, banci si alti parteneri de afaceri, cu o valoarecumulata a datoriilor de circa 30 mil. euro.

La nivel international, SPAR reuneste aproape 12.200 demagazine, care anul trecut au raportat vanzari totale de 28,5miliarde de euro, potrivit raportului financiar al companieiolandeze. Cele mai mari piete sunt Anglia, Austria si Italia, undeexista in prezent peste 5.500 de magazine operate sub brandulSPAR.

Romania era anul trecut la coada clasamentului celor mai maripiete in functie de vanzarile retelei SPAR, operatorul localdevansand doar retelele din Mauritius si Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO