Companii

Investitie de 2 mil. euro in industria mezelurilor

24.08.2004, 00:00 31

Industria procesatorilor de carne continua sa atraga noi investitii in ciuda faptului ca exista un numar impresionant de jucatori care au capacitati triple de productie fata de cererea actuala si ca bransa mezelarilor se confrunta de ani de zile cu o acuta criza a materiei prime, care s-a accentuat in ultimele luni.
Compania Davar Deo din Deva va investi doua milioane de euro pentru construirea unei fabrici de prelucrare a mezelurilor si a unui abator in judetul Hunedoara. "Acum exista foarte multi producatori pe piata dar in pragul aderarii Romaniei la UE vor ramane cativa pentru ca multi nu vor putea sa indeplineasca exigentele pietei comune", spune Monica Vasile, directorul general si unicul asociat al companiei. Capacitatea totala a fabricii de mezeluri si a noului abator se va ridica la 2.000-2.500 de tone. "Ne vom adresa pietei cu produse traditionale", afirma Monica. Jumatate din noua investitie va fi asigurata din fonduri Sapard.
Monica Vasile este absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti are doar 26 de ani si spune ca s-a lansat in aceasta afacere pentru ca are potential de dezvoltare. "Studiez piata de o jumatate de an si din pacate datele statistice referitoare la aceasta nu corespund cu realitatea. Celalalt milion de euro necesar pentru investitie il voi lua din credite bancare", afirma Monica.
Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), din care fac parte cei mai importanti jucatori din industria mezelurilor, afirma recent ca pe piata romaneasca exista un surplus de capacitati de productie care depasesc de trei ori cererea actuala. Minea isi exprima nemultumirea fata de faptul ca, de la inceputul acestui an, piata neagra a mezelurilor a crescut vertiginos. Conform afirmatiilor sale consumul intern ar putea fi asigurat de 6-7 mari producatori.
Anul trecut pe piata mezelurilor au activat circa 1.400 de producatori care si-au impartit o piata de circa 130.000 de tone cu o valoare de 260 de milioane de euro. Cei mai mari jucatori sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Tabco-Campofrio, Angst Ro, Principal Construct, Kosarom Pascani, Caroli si Spar Groupe.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO