Companii

Ion Radulea: Mall-ul din Sema Parc va atrage o finantare de 100 mil. euro

Ion Radulea: Mall-ul din Sema Parc va atrage o finantare de 100 mil. euro

Ion Radulea, presedintele River Invest si cel care controleaza Semanatoarea: Investitia pentru mall o estimam la aproximativ 180 de milioane de euro. Finantarea pe care o vom atrage va fi de 100 de milioane de euro.

18.10.2006, 16:12 133

Grupul german ECE, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si operatori de centre comerciale din Europa, ar putea aranja o finantare de peste 100 mil. euro pentru un mall in cadrul proiectului Sema Parc din Capitala care se va construi pe terenurile fabricii Semanatoarea. Germanii vor si dezvolta si opera centrul comercial.
"Investitia pentru mall o estimam la aproximativ 180 de milioane de euro. Finantarea pe care o vom atrage va fi de 100 de milioane de euro", a spus Ion Radulea presedintele River Invest si cel care controleaza Semanatoarea.
El spune ca negociaza in prezent cu grupul german ECE ultimele detalii legate de modul cum va arata mall-ul, urmand ca in momentul in care proiectul va fi finalizat sa se obtina si finantarea.
"ECE va aranja si finantarea. Aveam si noi cateva oferte, insa daca conditiile pe care le va obtine ECE vor fi mai bune, vom semna cu ei", a mai spus Radulea.
Practic ECE va livra "la cheie" centrul comercial pentru River Invest, germanii fiind responsabili atat pentru dezvoltare si operare, cat si pentru aranjarea finantarii.
Radu Merica, directorul general al ECE Projektmanagement Romania, a confirmat informatiile.
ECE Projektmanagement a mai fost implicat pe piata locala in cadrul proiectului de centru comercial de tip mall din Obor, pentru realizarea caruia a depus o scrisoare de intentie.
ECE Projektmanagement concura pentru acest proiect cu o valoare estimata la 117 milioane de euro cu un consortiu de companii controlate de oamenii de afaceri Sorin Creteanu si Gabriel Popoviciu, dar si cu Anchor Mall, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania.
Comisia de evaluare a anuntat inceperea negocierilor cu consortiul alcatuit din firmele Baneasa Investments, Practic, Comnord si Procema.
Cu o investitie de 180 de milioane de euro, mall-ul din cadrul Sema Parc ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre comercial ce vor fi dezvoltate in urmatoarea perioada.
In prezent pe piata Capitalei exista foarte putine centre comerciale de anvergura - Bucuresti Mall si Plaza Romania (dezvoltate de compania cu investitori turci Anchor Grup), City Mall (dezvoltat de compania Jaguar Development) si Unirea Shopping Center (detinut de omul de afaceri Dan Adamescu).
Pe termen mediu numarul de mall-uri din Capitala s-ar putea tripla, avand in vedere numarul de astfel de proiecte anuntate.
Zona de nord a Capitalei este cea mai cautata, urmand a fi lansate trei astfel de proiecte.
GTC Romania, parte a grupului israelian Kardan, a anuntat ca va investi peste 100 de milioane de euro intr-un mall - Galleria Bucharest in zona soselei Petricani (zona Pipera), care ar putea fi finalizat spre sfarsitul anului 2007 sau inceputul anului 2008, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Baneasa Investments, parte a grupului de firme detinut de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, a anuntat constructia unui centru comercial de 150 mil. euro - Bucharest Shopping City, ca parte a proiectului imobiliar Baneasa. Mall-ul ar trebui sa fie finalizat in ultima parte a anului 2007, potrivit estimarilor.
Si dezvoltatorul Raiffeisen Evolution ar putea anunta la randul sau un proiect de mall in zona de nord a Capitalei, potrivit informatiilor din piata imobiliara, termenul de livrare urmand sa fie cel mai probabil anul 2009.
Zona de vest a Capitalei va cunoaste la randul sau o crestere a concentratiei de centre comerciale de tip mall in urmatorii ani. Dezvoltatorul Africa-Israel si New Century Holding (NCH), administratorul mai multor fonduri de investitii americane, vor investi peste 100 de milioane de euro intr-un centru comercial de tip mall, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Mall-ul va fi finalizat in prima parte a anului 2008 si este situat pe locul fostei fabrici UMEB, din Bucuresti, in imediata apropiere a unui alt centru comercial, Plaza Romania.
Alte mall-uri anuntate pentru urmatorii ani sunt Liberty Center (situat pe locul unui fost "circ al foamei" din zona Rahova), Sun Plaza si Grand Arena (situate in zona de sud a Capitalei), dar si Coliseum (un proiect de 400 de milioane de euro anuntat de grupul britanic Modus Properties pentru nord-vestul Capitalei).
Proiectul Sema Parc va include pe langa zona comerciala si o zona rezidentiala si una de birouri, valoarea cumulata a investitiilor in cadrul acestui proiect depasind valoarea de 700 de milioane de euro.

Shopping la Semanatoarea
Zona comerciala a proiectului Sema Parc va cuprinde un centru comercial de tip mall, un hipermarket, dar si un hotel.
Proiectul include si o zona dedicata cladirilor de birouri, precum si o zona rezidentiala si va fi dezvoltat pana la orizontul anului 2015.
Investitiile totale in cadrul proiectului Sema Parc ar putea trece de 700 mil. euro.
Suprafata totala pe care o ocupa proiectul Sema Parc este de aproximativ 42 de hectare. Suprafata construita depaseste 650.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO