Companii

Iridex Group vrea electricitate din gunoaie

13.08.2003, 00:00 54

Compania Iridex Group, cu activitati in domeniul constructiilor, salubritatii sau al producerii de sisteme de irigatii, intentioneaza sa produca energie electrica din 2004 prin recuperarea si valorificarea gazelor emise de deseuri la depozitul ecologic Chiajna.
"Gazele ce se formeaza de regula in gropile de deseuri pot fi transformate in biogaz, din care se poate produce energie electrica. Gazul de deseu de la groapa Chiajna contine in proportie de aproximativ 40% metan, din care in final prin instalatii poate fi obtinuta energie electrica; dintr-o groapa poti sa alimentezi cu electricitate un sat", au spus pentru Ziarul Financiar oficiali din cadrul Iridex Group. #leadend#Ei au adaugat ca firma are in vedere dezvoltarea unui asemenea proiect la Chiajna in cursul anului viitor.
"In prima faza, vrem sa montam o instalatie de ardere a gazului, sa luam masuri de monitorizare, masurare, colectare a gazului la un centru de ardere, iar in etapa imediat urmatoare sa trecem la instalatii de producere a energiei electrice. Vom vedea cum il vom folosi: avem si un consum propriu de 90 kw putere, insa ne vom decide ce vom face. Avem deja un consultant si din informatiile noastre reiese ca este o investitie rentabila, banii urmand sa fie recuperata din proiect", au mai spus cei de la Iridex.
Valoarea investitiei nu a fost precizata de reprezentantii Iridex, fiind dificil de cuantificat in conditiile in care proiectul este intr-o faza incipienta.
Groapa ecologica de la Chiajna, din apropierea capitalei, are o capacitate de depozitare de 1.500 - 2000 tone pe zi, fiind una dintre cele mai mari de acest fel din cele existente in Romania.
Iridex si Tracon Braila sunt cei mai puternici investitori in depozite ecologice pe piata romaneasca, avand doua, respectiv trei asemenea gropi din totalul de opt existente la nivel national. Afacerea gropilor ecologice depaseste 20 mil. euro si ar putea creste de 8 -10 ori in urmatorii ani, datorita potentialului mare al pietei, mai spun specialistii in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO