Companii

Kandia Timisoara a fost evaluata la a saptea parte din Excelent Bucuresti

09.03.2004, 00:00 118

Fuziunea dintre producatorii de ciocolata Excelent Bucuresti si Kandia Timisoara a intrat in linie dreapta odata cu publicarea proiectului de fuziune. Potrivit acestuia Excelent va absorbi Kandia, iar actionarii acesteia din urma vor primi o actiune Excelent pentru fiecare sapte actiuni detinute. Mai precis, fiecare actiune Kandia se va transforma in 0,1447 actiuni Excelent.
Noua companie va avea afaceri de 40 milioane de dolari si un activ net de 30 milioane de dolari.
Principalul actionar al Kandia este Excelent, cu 62% din actiuni, dupa ce a preluat pachetul majoritar de actiuni anul tercut de la fondul de investitii Rivta GMBH, intr-o tranzactie complexa, evaluata la 6 milioane de dolari.
Activele nete ale Excelent se ridica la 830 miliarde de lei, iar cele ale Kandia la 125 miliarde de lei. Cu alte cuvinte patrimoniul Excelent este de 6,6 ori mai mare decat cel al Excelent.
Fuziunea Kandia cu Excelent ar putea insemna trecerea pe primul loc pe aceasta piata a Excelent, care ar ajunge la o cota de piata de 39%. Ultimele estimari de pe aceasta piata situau Excelent pe locul al doilea, cu 27%, pe primul loc situandu-se Kraft Foods Romania, cu 35%, iar pe al treilea Kandia, cu 12%. Cota de piata a marcii Kandia ar putea fi in prezent mai mare dupa campania publicitara agresiva inceputa la finalul anului trecut pentru ciocolata Kandia, care este insa produsa la Bucuresti. Investitiile pentru lansarea si promovarea noilor produse s-a ridicat la 2,5 milioane de dolari. Pe langa brandul Kandia, Excelent va prelua si marca Ambasador, care apartine fabricii din Timisoara.
Dupa fuziune, Excelent ar putea ajunge la o cifra de afaceri 40 milioane de dolari, si un profit anual de 4 milioane de dolari daca rezultatele financiare vor avea o evolutie similara cu cea de anul trecut. Excelent a incheiat anul trecut cu vanzari in valoare de 968 miliarde de lei (30 milioane de dolari), conform datelor financiare preliminate ale companiei, in timp ce Kandia inregistra la mijlocul anului 2003 vanzari in valoare de 116 miliarde de lei (3,5 milioane de dolari).
Actiunile detinute de Excelent la Kandia vor fi anulate, astfel ca principalul actionar al noii companii va fi Axis Investment Ltd. Cu 90,1% din actiuni. Axis Investment este un vehicul de investitii al East Europe Development Fund, fond de investitii regional in valoare de 120 mil. $ printre ai carui investitori se numara omul de afaceri Fathi Taher, care este si unul din principalii actioari ai hotelului Marriott, dar si companii straine cum ar fi ABB, Ericsson sau Fiat. Pachetul de actiuni cu care a ramas Rivta GMBH la Kandia dupa ce a vandut pachetul majoritar de actiuni catre Excelent ii va conferi fondului o cota de 3% in capitalul companiei rezultate dupa fuziune.
Axis Investments detinea 95% din Excelent, iar prin fuziune cota detinuta in noua companie nu va scadea sub 90%, iar obligatia de a delista companie de pe piata de capital nu va disparea.
Actiunile Excelent sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde cotatia actiunilor aprope s-a dublat in ultima luna. Ultima operatiune de pe piata cu actiunile Excelent s-a realizat la 7.650 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera este de 27 milioane de dolari. Pretul actiunilor Kandia a urcat in februarie pana la 1.800 lei/actiune, dar a intrat apoi pe o panta descendenta, pe care a evoluat de altfel si ieri. Ultima tranzactie cu actiuni Kandia s-a realizat la 1.300 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera este de aproape 5 milioane de dolari.
Pentru ca  fuziunea sa se realizeze mai ramane ca Adurarile Generale ale celor doua companii sa aprobe proiectul de fuziune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO