Companii

Kraft Foods emite actiuni de 5 miliarde de dolari

21.03.2001, 00:00 13



Kraft Foods Inc., cea mai mare companie americana de produse alimentare, divizie a concernului Philip Morris Inc., a depus, la sfarsitul saptamanii trecute prospectul unei oferte publice initiale de 5 miliarde de dolari, una dintre cele mai importante oferte ale companiilor din Statele Unite, relateaza CNN.

Tranzactia va fi desfasurata prin intermediul bancilor de investitii americane Credit Suisse First Boston si Salomon Smith Barney, se arata in cererea adresata Securities and Exchange Commission, organismul de reglementare a activitatii pietelor financiare din SUA.

Kraft nu a specificat inca numarul de actiuni care vor fi scoase la vanzare si nici pretul acestora. Daca oferta va avea succes, Kraft va fi listata la New York Stock Exchange (bursa din New York), avand simbolul KFT.

Kraft intentioneaza sa utilizeze veniturile obtinute in urma ofertei publice pentru a achita o parte din datoria sa de 11 miliarde de dolari catre Philip Morris.

Anul trecut, divizia Kraft Foods North America a inregistrat o cifra de afaceri de 25,3 miliarde de dolari, reprezentand 73% din veniturile totale ale companiei.

Profitul net al diviziei pentru America de Nord a fost, in 2000, de 1,4 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, Kraft Foods International, prezenta in 63 de tari, a realizat venituri nete de 9,4 miliarde de dolari.

Vanzarea actiunilor Kraft va constitui una dintre cele mai mari oferte publice de vanzare din Statele Unite.

Cea mai importanta tranzactie de acest fel a fost realizata, anul trecut, de AT&T Wireless Group Inc., prin vanzarea actiunilor diviziei sale de telefonie celulara, AT&T Corp., cu o valoare de zece miliarde de dolari, urmand ca Lucent Technologies Inc. sa realizeze o oferta similara, in valoare de sapte miliarde de dolari.

In plus, decizia Kraft intervine pe fondul unei tendinte de depreciere a pietelor de actiuni care a facut ca, de la inceputul acestui an, aproximativ 50 de companii, majoritatea din sectorul IT, sa renunte la oferte similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels