Companii

Leasing de 873 mil. euro la noua luni, tot financiar si tot pe auto

05.11.2003, 00:00 22

Valoarea contractelor de leasing incheiate pe piata romaneasca in primele noua luni ale anului a ajuns la 873,5 milioane euro, aproape de nivelul inregistrat pe tot anul trecut.
"Din pacate, cresterea fata de anul trecut a fost realizata in principal pe baza leasingului pentru autovehicule, care cred ca a ajuns in acest moment la un nivel maxim" a declarat Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). In aceste conditii, crede presedintele ASLR, valoarea totala a contractelor de leasing s-ar putea situa pe ansamblul acestui an la mai putin de 1,5 miliarde euro, cat era estimat la inceputul anului.
"Celelalte segmente, cum este cazul leasingului pentru echipamente sau al celui imobiliar nu au crescut atat de mult pe cat ne asteptam", a completat oficialul ASLR. Aceasta nu inseama ca aceste segmente nu s-au miscat de loc. "In interiorul evolutiei segmentului auto au crescut autovehiculele comerciale si si autoutilitarele. In plus a crescut si leasingul imobiliar, chiar daca valoarea nu este foarte ridicata" a declarat Dan E. Stoica, vicepresedinte ASLR. Anul trecut, leasingul imobiliar reprezenta mai puitin de 1% din totalul contractelor de leasing, pentru ca dupa primele noua lui ale anului sa ajunga la 1,7%.
Cu toate acestea, leasingul auto continua sa fie liderul pietei. Astfel, potrivit statisticilor ASLR, peste 91% din totalul contractelor de leasing au reprezentat contracte de leasing auto, autoturismele reprezentand peste 97%.
Echipamentele industriale reprezinta in prezent 5,5% din totalul contractelor de leasing incheiate in acest an in Romania. Situatia se va schimba insa, cred oficialii ASLR, dupa promovarea proiectului de modificare a legii dupa care functioneaza societatile de leasing din Romania, piata romaneasca putand ajunge la cele 4-5 miliarde euro anual cat este estimat de catre analistii domeniului. "Speram c modificarile vor fi aprobate pana la sfarsitul anulu" a mai spus Stoica.
Potrivit presedintelui ASLR, modificarile vor permite in primul rand o definire mai clara conceptului de leasing financiar si operational. "Leasingul financiar a prins foarte bine in Romania, insa leasingul operational nu a fost foarte atractiv, un rol important avandu-l si definirea mult ami putin clara existenta in legislatie" a explicat Constantinescu.Potrivit acestuia, modificarile propuse legii leasingului vor aduce o definire mai clara a conceptelor de leasing financiar si operational, dar si a unor termeni specifici, precum leasingul crossborder, "buy-back" sau "lease-back".
"Trebuie ca societatile de leasing sa fie tratate ca institutii de credit. Intr-o prima faza credem ca ar trebui ca societatile de leasing sa isi majoreze capitalul social de la 500 de milioane de lei cat este valoarae minima in prezent la cel putin 4 miliarde de lei, adica aproximativ 100.000 de euro" a adaugat presedintele ASLR. Potrivit acestuia, in Europa se discuta in prezent introducerea unor reglementari potrivit carora capitalul social minim al societatilor de leasing sa fie de 1 milion de euro.Potrivit datelor ASLR, in Romania functioneaza in prezent 7.500 de societati care au ca obiect de activitate leasingul. Dintre acestea doar 100 sunt active. "Nu cred ca vreuna dintre operatorii importanti sau chiar si cei mai putin importanti vor fi afectati de aceasta modificare a capitalului social" a adaugat presedintele ASLR.
ASLR are in prezent 35 de membri, cota de piata la nivelul primelor noua luni fiind de peste 60%. Astfel, in primele trei trimestre ale acestui an, volumul contractelor incheiate de membrii ASLR a ajuns la circa 546,3 milioane euro, in timp ce contractele incheiate de societatile nemembre ASLR sunt estimate la 327,3 milioane euro.
Cei mai importanti clienti ai firmelor de leasing sunt persoanele juridice, iar in cadrul acestora se remarca diferente intre cei din sectorul privat si cel public. Din cele peste 22.000 de contracte aflate in derulare la sfarsitul lunii spetembrie, marea majoritate majoritatea erau legate de sectorul privat, sectorul public reprezentand aproximativ 1%, cu o valoare totala a bunurilor finantate de 35,6 milioane euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels