Companii

Legea privind noi proceduri de restructurare a companiilor cu probleme financiare a intrat în vigoare: firmele pot apela la acordul de restructurare şi concordatul preventiv

Legea privind noi proceduri de restructurare a...

Autor: Roxana Rosu

19.07.2022, 12:42 130

Legea care transpune mecanismele de prevenţie în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023 a intrat în vigoare, aceasta prevăzând  două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiilor în dificultate.

„Noul cadru de restructurare este o aliniere importantă pentru România la cerinţele Uniunii Europene şi ne bucurăm că legea a fost adoptată în termenul stabilit de aceasta şi la timp pentru a veni în sprijinul companiilor care vor avea nevoie de aceste soluţii în următoarea perioadă. La fel ca în cazul prevenţiei  în business despre care noi vorbim cu fiecare ocazie şi prin care încurajăm antreprenorii să adreseze problemele încă din faza incipientă, şi în cazul acestei legi, dacă intervenim de la începutul momentelor de dificultate şi putem ajuta cât mai multe companii să îşi revină, vom crea un avantaj competitiv pentru întreaga economie românească, cel al rezilienţei şi antifragilităţii, a spus Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceştia şi confirmat de judecătorul sindic.

Concordatul preventiv presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea şi votarea acestuia de către creditori, şi ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic. Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO