Companii

LukOil majoreaza capitalul rafinariei Petrotel cu 10 mil. euro

13.05.2005, 19:51 16

Rusii de la LukOil vor opera o majorare a capitalului social al rafinariei Petrotel Ploiesti cu 385,2 miliarde lei (10,6 milioane euro), reprezentand 15,4 milioane de actiuni subscrise de catre actionarul majoritar, au anuntat oficialii grupului LukOil din Romania.

"Scopul acestei operatiuni este derularea unor investitii suplimentare pentru dezvoltarea rafinariei", explica reprezentantii companiei LukOil Downstream.

Potrivit sursei citate, capitalul social va ajunge la suma de 2.465 miliarde de lei (68 milioane euro), participatia grupului rus ajungand astfel la 94,76% din actiunile Petrotel.

Rusii au anuntat un plan de investitii de 120 milioane dolari (93,6 milioane euro) pana in 2007 in operatiunile de pe piata romaneasca, din care cea mai mare parte este alocata pentru sectorul de procesare a titeiului, respectiv 54,6 milioane euro.

Compania opereaza pe langa rafinarie si o retea de benzinarii formata din peste 250 de statii, precum si depozite de distributie angro a carburantilor. Rusii au achizitionat in februarie 1998 un pachet de 51% din actiunile rafinariei Petrotel pentru 53,2 milioane dolari, dupa care LukOil si-a majorat participatia treptat pana la nivelul actual.

Pachete minoritare mai detin SIF Muntenia, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si persoane fizice. Dupa operatiunea de majorare, participatia cumulata va scadea cu 1,1%.

Grupul rus sustine ca a investit peste 283 milioane dolari (circa 218 milioane euro) in cadrul unui amplu proces de modernizare si restructurare a rafinariei Petrotel. Din aceasta suma, peste 230 de milioane dolari (177 milioane euro) au reprezentat investitiile directe in echipamentele si instalatiile de procesare a titeiului, iar restul plata pachetului de actiuni cumparate de la stat.

LukOil a fost pana la finele anului trecut cel mai mare investitor strain pe piata petroliera romaneasca, aceasta pozitie fiind acum detinuta de catre austriecii de la OMV dupa achizitia Petrom.

Pe langa Romania, rafinaria Petrotel alimenteaza si statiile LukOil din Ungaria si Moldova.

In grupul firmelor LukOil din Romania lucreaza aproximativ 5.000 de persoane, din care peste 1.200 sunt angajati la rafinaria Petrotel. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO