Companii

Motivul real pentru care România a ratat primul call de proiecte pe hidrogen, 150 mil. euro din PNRR: scrisorile de confort obligatorii de la bănci au venit după semnarea contractelor de finanţare

Motivul real pentru care România a ratat primul call de...

Autor: Roxana Petrescu

29.07.2023, 10:46 1474

La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a anunţat încetarea amiabilă a tuturor contractelor de finanţare semnate cu 7 beneficiari pentru proiecte pe hidrogen, cu bani din PNRR, prin companiile câştigătoare numărându-se Chimcomplex sau OMV Petrom Deşi la acel moment motivul din spatele acestei decizii a fost destul de neclar, Curtea de Conturi spune acum că decizia trebuia luată pentru că scrisorile de confort angajante au fost depuse abia după semnarea contractelor de finanţare  Contractarea a fost astfel amânată pentru septembrie, România având în acest moment o reală problemă în punerea banilor din PNRR la treabă şi un deadline cert pentru finalizarea proiectelor, 2026.

SC Center Hub Sud SRL, Chim­complex Oneşti, Chimcomplex S.A. Borzeşti - sucursala Rm. Vâlcea, Nova Hydrogen Pro­duc­tion SRL, BPlus Advisory SRL, Monnson Alma SRL, OMV Petrom SA sunt firmele care au fost anunţate la începutul acestei luni de încetarea amiabilă a actualelor contracte de finanţare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, înştiin­ţarea fiind făcută de Ministerul Energiei. În total, este vorba despre finanţări de circa 150 de milioane de euro pentru lansarea unui domeniu, hi­drogenul, în care România este din nou creditată cu un bun potenţial.

La acel moment, Minis­terul Energiei a declarat că demersul a fost nece­sar pentru că, în cadrul apelului de proiecte pentru construi­rea unei capacităţi de electroli­zoa­re noi de cel puţin 100 MW, au fost consta­ta­te o serie de aspecte care în opinia Autorităţii de Audit şi a Comisiei Europene au făcut imposi­bilă concretizarea demersului. Surse din Mi­nisterul Energiei spuneau că Autoritatea din cadrul Curţii de Conturi ar fi interpretat ca nefiind angajante scrisorile de garanţie de la bănci depuse de beneficiari. Autori­tatea de Audit are însă o altă explicaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO