Companii

​Negocieri intense pe ultima sută de metri a semnării contractului pentru preluarea Cupru Min. Ieri s-a stat până la 3 dimineaţa şi negocierile continuă

 ​Negocieri intense pe ultima sută de metri a semnării contractului pentru preluarea Cupru Min. Ieri s-a stat până la 3 dimineaţa şi negocierile continuă

Autor: Adrian Cojocar

06.04.2012, 16:06 1104

Avocaţii firmei Roman Copper Corp., controlată de canadienii de la Bayfront Capital Partners, care a câştigat licitaţia de vânzare pentru Cupru Min negociază astăzi ultimele clauze din contractul de privatizare al societăţii. Canadienii sunt prezenţi prin avocaţi (casa de avocatură Mararu&Mararu) la negocieri şi mai au timp până la 23:30 să semneze contractul.

"S-au purtat ieri negocieri până la 3 dimineaţa între reprezentanţii Ministerului Economiei şi avocaţii câştigătorului licitaţiei. Negocierile s-au reluat astăzi şi pot să dureze până la 23:30, care este termenul final prevăzut. Este un contract greu. Aşteptăm şi noi cum aşteptăţi şi voi finalizarea negocierilor şi semnarea contractului. Se negociază clauzele contractuale şi vrem să fie foarte bine stabilite pentru că, după cum am anunţat, contractul va fi făcut public săptămâna viitoare", a precizat Silviu Mănăstire, consilier al ministrului economiei Lucian Bode.

El mai spune că din cunoştinţele proprii reprezentanţii canadieni ai firmei Bayfront Copper Corp nu au venit în România pentru semnarea contractului, la negocieri şi în vederea semnării contractului fiind prezenţi din partea firmei canadiene avocaţii acestora, respectiv cei ai firmei de avocatură Mararu&Mararu.

Bayfront Capital Partners a câştigat în urmă cu 10 zile prin intermediul vehicului Roman Copper Corp., creat special pentru acest lucru, licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud, cel mai mare producător de cupru din România. Ei s-au angajat să plătească 200,8 mil. euro pe pachetul de 100% din acţiunile Cupru Min, sumă considerabil mai mare decât preţul iniţial de pornire al licitaţiei , de aproape 58 mil. euro.

Chiar dacă astăzi se semnează contractul, Ministerul Economiei mai are de aşteptat cel puţin o lună până când va primi banii pe Cupru Min, în condiţiile în care contractul prevede că cele 200,8 mil. euro vor fi plătite după ce Consiliul Concurenţei va analiza tranzacţia şi îşi va da acordul asupra concentraţiei economice, şi la Agenţia de Mediu mai poate întârzia încă 10 -15 zile, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Privatizarea Cupru Min este una controversată prin prisma faptului că nu se ştie nici acum, la 10 zile după licitaţie, cine este în spatele micuţei bănci de investiţii canadiene care a recunoscut că acţionează ca intermediar în cadrul acestei tranzacţii, cumpărând compania cu banii altor investitori pe care nu i-a făcut publici. Deşi a licitat 200,8 mil. euro pentru Cupru Min, Bayfront Capital Partners este o firmă anonimă, înfiinţată în urmă cu numai trei ani şi dispune de câteva birouri închiriate. Firma este deţinută de cinci asociaţi, majoritatea acestora fiind foşti angajaţi ai Conaccord, firma de brokeraj care l-a ajutat pe Frank Timiş să-şi listeze cele mai mari afaceri, Regal Petroleum şi African Minerals.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO