Companii

Nemtii de la E.ON Gaz Romania isi cauta directorii prin consultanti externi specializati

18.04.2006, 00:00 71

Concernul german E.ON, proprietarul distributiei de gaze din nordul Romaniei, a angajat consultanti externi pentru a restructura fosta companie de stat si a o repozitiona pe piata.

Compania E.ON Gaz Romania, fostul Distrigaz Nord, recruteaza acum de pe piata oameni pentru pozitii de conducere prin firme de consultanta specializate. "De obicei, apelam la mijloace proprii de recrutare. Insa exista anumite si-tuatii in care aceasta metoda de recrutare se dovedeste nepotrivita cu postul cautat. In aceste cazuri, apelam la servicii de recrutare externe, la consultanti in domeniul resurselor umane", spune Virgil Metea, directorul general E.ON Gaz Romania.

Metea conduce Distrigaz Nord inca de pe vremea de cand era companie de stat, el fiind reconfirmat in functie de catre noul actionar majoritar, germanii de la Ruhrgas E.ON.

Ruhrgas, parte a concernului E.ON, a preluat anul trecut pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord in cadrul unei tranzactii de peste 304 milioane de euro.

Germanii au demarat procesul de re-structurare al companiei, pentru a o integra la nivelul grupului si a o aduce la standardele acesteia.

In cadrul acestui proces, E.ON a apelat la consultanti externi. Astfel, firma Danis Consulting a dat in ultima vreme anunturi de recrutare pentru pozitii de middle management la E.ON Gaz Romania.

Danis Consulting este specializata in consultanta pentru posturile de management, precum si in dezvoltare organizationala, oferind si servicii de recrutare sau organizare de centre de evaluare pentru clienti.

Din portofoliul de clienti ai Danis Consulting fac parte companii precum producatorul de ciment Holcim, compania farmaceutica Terapia sau producatorul de electrocasnice Electrolux Romania.

Fosta companie de stat isi redefineste formele de organizare si conducere pentru a-si crea o structura mai flexibila.

Danis Consulting nu este prima firma care ofera servicii de consultanta fostului Distrigaz Nord, actualul E.ON Gaz Romania.

La inceputul anului trecut, germanii i-au angajat pe cei de la Roland Berger Strategy Consultants, firma specializata in consultanta de management, pentru a integra distributia de gaze din Romania in structura concernului german. Acest lucru presupune, in primul rand, separarea activitatilor de distributie si furnizare, inclusiv la nivel contabil. Operatiunea de separare a activitatilor este prevazuta in Directiva europeana a gazului si ea va deveni obligatorie in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007.

Oficialii Ruhrgas anuntau anul trecut ca va fi implementata la E.ON Gaz Romania o politica de instruire a personalului de vanzari, dupa modelul deja dezvoltat in Occident. Pentru aceasta, au fost adusi si experti care au lucrat in cadrul distribuitorului local privat de gaze Congaz Constanta, unde germanii detin si acum 28% din actiuni.

Astfel, de la inceputul anului E.ON Gaz Romania a fost reorganizata si functioneaza in prezent prin intermediul a sapte divizii cu functii separate, printre care se numara si departamentul de marketing si vanzari.

In urma realizarii noii forme de organizare toti cei 9.400 de angajati ai firmei au fost realocati, miscare ce a fost resimtita si la nivelul conducerii companiei. Aproape toate posturile vacante au fost ocupate prin intermediul recrutarii interne, compania apeland in putine cazuri la recrutare externa, ca in acest caz.

In prezent, compania este condusa de un director general, asistat de patru directori generali adjuncti, toti adusi de Ruhrgas.

Evaluarea personalului a fost realizata de o firma specializata. Scopul acestei evaluari a fost "o revizuire a capitalului uman".

Anul trecut, fostul Distrigaz Nord, actualul E.ON Gaz Romania, a inregistrat o pierdere neta de aproximativ 27 de milioane de euro, principala cauza pentru rezultatul negativ fiind diferenta dintre pretul de achizitie al gazelor si pretul gazelor la consumatorul final, au motivat reprezentantii companiei.

Volumul investitiilor derulat de la venirea Ruhrgas la conducerea Distrigaz Nord totalizeaza in jur de 97 de milioane de RON (26,2 milioane de euro), din care mai mult de 50% au fost folosite pentru inlocuirile de conducte si bransamente.

Programul de investitii pentru 2006 al companiei prevede alocarea a aproximativ 160 de milioane de lei (45 de milioane de euro). Jumatate din fondurile prevazute vor fi indreptate catre inlocuirea a 350 km de conducte si bransamente.

E.ON Ruhrgas a anuntat pentru urmatorii sapte ani investitii in valoare de aproximativ 140 de milioane de euro in reabilitarea sistemelor de distributie de gaze si in implementarea unor noi structuri organizatorice.

Compania isi desfasoara activitatea prin intermediul a 12 sucursale si deserveste peste un milion de abonati. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta. Portofoliul E.ON in Romania include si pachetul majoritar in cadrul companiei de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, actuala E.ON Moldova, obtinut in cadrul unei tranzactii de 100 de milioane de euro.

E.ON a abandonat cursa pentru achizitia distributiei de electricitate din Capitala, cea mai valoroasa companie de pe acest segment evaluata la peste 750 de milioane de euro. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO