Companii

Nicolaie Apopi, Clubul Fermierilor Români: Cine va reuşi să gestioneze resursa cea mai importantă din agricultură va putea să aibă rezultate bune în viitor şi să reziste concurenţei internaţionale

ZF Agriculture Summit 2022.

Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români.

Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români.

Autor: Ramona Cornea

28.10.2022, 16:45 211

♦ Nicolaie Apopi: „Fiecare dintre noi caută să optimizeze cheltuielile şi să optimizeze utilizarea resurselor naturale astfel încât să fim mai rezilienţi şi mai rentabili pentru viitorul care ne aşteaptă. Un element foarte important este apa.“

Cine va reuşi să gestioneze re­sur­sa cea mai importantă din agricul­tură va putea să aibă rezultate bune în viitor şi să reziste concurenţei interna­ţionale, spune Nicolaie Apopi, preşe­din­tele Clubului Fermierilor Români, o asociaţie formată din circa 800 de fermieri medii şi mari din România, vorbind despre apă şi sistemele de irigaţii. „Fiecare dintre noi caută să opti­mizeze cheltuielile şi să optimizeze uti­li­za­rea resurselor naturale astfel încât să fim mai rezilienţi şi mai rentabili pentru viitorul care ne aşteaptă. Un element foarte important este apa. Cine va reuşi să gestioneze resursa cea mai importantă din agricultură va putea să aibă rezultate bune în viitor şi să reziste concurenţei internaţionale“, a spus Nicolaie Apopi în cadrul eve­nimentului ZF „Secetă, irigaţii, schim­bări climatice, o nouă generaţie de fer­mi­eri şi 15 mld. euro pentru agricultură“.

În plus, el afirmă că apa nu este singurul element important în agricul­tu­ră, ci şi sistemele care ajută fermierii să facă economii în fermele lor, adică sistemele de digitalizare, de ghidare, de însămânţare şi distribuire a îngrăşă­mintelor chimice, care-i vor ajuta să îndeplinească condiţiile impuse de comunitatea europeană prin reduce­rea consumului de îngrăşăminte şi pesticide.

„Un element important este şi re­sursa umană, ceea ce vedem la ora actuală este că multe ferme se plâng că nu au resurse umane. De aceea tre­buie să ne îndreptăm atenţia acolo şi să alocăm fonduri pentru formarea tine­rilor şi explicarea atractivităţii în domeniul agricol astfel încât să avem o tranziţie cât mai fructuoasă de la gene­raţiile de acum şi cele care urmează“, a adăugat Nicolaie Apopi.

Dacă analizăm anul 2020, ce pro­ble­me au avut fermierii şi câţi bani a cheltuit guvernul pentru a despăgubi anumiţi fermieri, preşedintele Clubu­lui Fermie­rilor Români spune că până în ziua de azi nu s-a luat nicio măsură pentru a face un cadru legislativ mai permisiv şi mai puţin birocratic astfel încât unii fermieri să-şi poată construi un sistem de irigaţii în mod individual, din apa subterană.

„În judeţul Timiş sunt fermieri care au început documentaţia într-un proiect de irigaţii de acum doi - trei ani şi nici acum nu au reuşit să obţină avizele necesare. Autorizarea pentru aceste sisteme de irigaţii se face la nivel centralizat, adică la Bucureşti, un lucru extrem de complex şi birocratic pentru fermierul român. Au trecut doi ani şi măsuri nu au fost“, afirmă el.

Mai mult, Apopi este de părere că ar fi bine pentru zona în care activează fermierii din asociaţia sa dacă autorită­ţile ar reuşi să convingă Consiliul Eu­ro­pei să acorde bani din PNRR pentru îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii şi sistemelor de drenaj şi desecare.

„Noi putem să folosim apa care vine în mod mai abundent în unele zone ale ţării în anumite momente din an. Putem să folosim apa din lacurile de acumulare. Durează între 3 şi 5 ani până poţi să faci un asemenea amenajament.“

În contextul schimbărilor geopolitice, Nicolaie Apopi atrage atenţia fermierilor pentru a fi foarte vigilenţi, având în vedere că nu putem să neglijăm faptul că Moldova şi Ucraina au făcut apel la comunităţile europene pentru a fi integraţi în UE, iar fermierii români se vor confrunta cu concurenţă de acum încolo, dacă lucrurile vor merge în direcţia asta.

„Pe de altă parte, banii de la comunitatea europeană sunt tot mai puţini, trebuie să fim cât mai puţin dependenţi de acele sume, trebuie să le luăm doar ca pe un ajutor, să nu bazăm pe ele ca pe un capital de existenţă“, a concluzionat preşedintele Clubului Fermierilor Români.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO