Companii

Numărul autorizaţiilor de construire continuă declinul în Capitală mai accelerat decât în Ilfov. Volumul este semnificativ mai mic decât în 2008. În 2023 suprafaţa autorizată pentru construire de blocuri de locuinţe la nivelul primelor trei trimestre s-a înjumătăţit faţă de 2022

Autor: Bogdan Alecu

11.11.2023, 00:07 1097

În Ilfov anul trecut s-au emis de 10 ori mai multe autorizaţii decât în Capitală, faţă de un raport de 1 la 6 în 2019.

În 2023 la nivelul primelor nouă luni ale anului suprafaţa autorizată în Bucureşti a scăzut cu 47%, iar în Ilfov depăşeşte deja în mod constant Bucureştiul din punctul de vedere al suprafeţei autorizate.

Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti este într-o scădere drastică în 2023. În perioada ianuarie - septembrie din acest an au fost acordate cu 22% mai puţine autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu perioada similară din 2022 şi cu 42% mai puţine faţă de ianuarie - septembrie 2021, potrivit datelor INS.

„O scădere drastică se poate observa şi în ceea ce priveşte suprafaţa utilă total autorizată: dacă în 2022 s-a înregistrat o creştere anuală, în ciuda scăderii numărului total de autorizaţii, suprafaţa autorizată în primele nouă luni din 2023 este cu peste 47% mai mică  faţă de cea autorizată în primele nouă luni din 2022. Mai mult, Ilfovul a ajuns să depăşească în mod constant Bucureştiul în ceea ce priveşte suprafaţa utilă autorizată, ceea ce nu se întâmpla în anii anteriori. Ţinând cont de ciclurile de aprobare şi de dezvoltare, situaţia actuală ar urma să aibă un impact mult mai semnificativ asupra livrărilor de locuinţe din Bucureşti pe termen mediu“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO