Companii

O miniberărie va lua locul fabricii de bere din Cluj, construită în 1878. Ursus a început să demoleze o parte din clădiri

O miniberărie va lua locul fabricii de bere din Cluj, construită în 1878. Ursus a început să demoleze o parte din clădiri

Autor: Laurentiu Cotu

30.03.2011, 16:04 194

Compania Ursus Breweries, filiala locală a producătorului debere SAB Miller, a început să demoleze o parte din clădirile aflatepe platforma fostei fabrici de bere Ursus din Cluj, construită în1878, pentru a face loc unei mini-unităţi de producţie, unui bar şia unui restaurant.

Investiţia în proiectul denumit ''Fabrica de Bere Ursus'' seridică la circa 1,1 mil. euro, iar inaugurarea berăriei esteprevăzută pentru următoarele două luni.

După cinci luni de la anunţul că fabrica de bere de la Cluj vafi închisă, compania Ursus Breweries a organizat ieri o conferinţăde presă, în care puţinele informaţii legate de investiţia Ursus înmini-unitatea de producţie au fost oferite de primarul municipiuluiSorin Apostu. Conform acestuia, investiţia în acest proiect seridică la 1,1 mil. euro, Ursus având în prezent la Cluj de peste 80de angajaţi. Compania anunţa la finele anului trecut că, odată cuînchiderea fabricii de la Cluj, 150 dintre cei 161 de angajaţi aifabricii vor fi disponibilizaţi.

''Mini-unitatea de producţie a berii de la Cluj este un proiectunic în portofoliul grupului SABMiller la nivel european, fiindcăîntreg procesul tehnologic va putea fi urmărit prin intermediulpereţilor de sticlă, care vor dezvălui linia de producţie. Intenţianoastră este să păstrăm construcţiile în care a funcţionat fabricade bere Ursus şi să le conservăm'', a spus Gary Whitlie,preşedintele Ursus Breweries.

Reprezentanţii Ursus nu au dorit să ofere informaţiisuplimentare despre capacitatea de producţie a mini-unităţii de laCluj, spunând doar că vor fi produse trei sortimente de bere, carevor fi comercilizate pe plan local.

În noiembrie 2010, Ursus a închis fabrica din Cluj, unitateacare potrivit companiei avea costuri mari de operare. Anterior,grupul închisese şi centrul de producţie de la Azuga, peste 300 deoameni fiind afectaţi în total de aceste măsuri dereorganizare.

Cifra de afaceri a Ursus Breweries, subsidiara locală aSABMiller, a stagnat în lei şi a înregistrat o scădere de peste 12%în euro, la 1,2 miliarde de lei (284,2 mil. euro), potrivit datelorRegistrului Comerţului aferente anului 2009, ultimele disponibile.În acelaşi interval, profitul net s-a redus semnificativ, la 20,6mil. lei (4,8 mil. euro) faţă de 146,2 mil. lei (39,7 mil. euro) înurmă cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24