Companii

Oil Terminal, rezultate mai bune dar cu greva la usa

17.02.2005, 00:00 30

Societatea Oil Terminal, cel mai mare operator portuar maritim din Romania, a obtinut anul trecut un profit net de 1,4 milioane de euro, in crestere cu 22,3% fata de profitul inregistrat in 2003, pe fondul cresterii programului de prestatii al companiei.
Oil Terminal a realizat in 2004 o cifra de afaceri de 26,3 milioane de euro, cu 19,5% mai ridicata comparativ cu vanzarile din anul precedent.
Rezultatele Oil Terminal sunt mai bune decat  nivelurile bugetate initial, cat si decat bugetul revizuit pe parcursul anului. Compania isi bugetase  un profit net de 0,5 milioane de euro si o cifra de afaceri de aproximativ 20,1 milioane de euro. Datorita rezultatelor in crestere inregistrate in cursul anului trecut, conducerea societatii si-a revizuit ulterior previziunile la un profit net de 1,2 milioane de euro si vanzari de peste 24 milioane de euro.
"Rezultatele mai bune se datoreaza cresterii programului de prestatii al companiei, ca urmare a majorarii pretului petrolului pe pietele externe dar si a traficului de produse petroliere", a comentat Gabriel Daraban, directorul general al Oil Terminal. Operatorul portuar avea planificat initial un program de prestatii de 9,8 milioane tone, in timp ce programul realizat a depasit 10 milioane de tone.
Compania a semnat in al doilea semestru al anului trecut un contract cu  Lukoil, o data cu redeschiderea rafinariei de la Teleajan de catre grupul petrolier rus. Influenta acestui contract asupra rezultatelor de anul trecut a fost redusa. Pentru acest an, contractul cu Lukoil este asteptat sa aiba totusi o pondere de 10 - 15% in cifra de afaceri a companiei. Cei mai importanti clienti ai Oil Terminal sunt Petrom prin sucursala Arpechim si Rompetrol Rafinare.
Operatorul portuar Oil Terminal  este specializat in prestarea de servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, a produselor petroliere si a produselor chimice lichide.
Societatea detine cele mai mari cote pe piata serviciilor privind importurile si exporturile de produse petroliere.  Compania are o capacitate de depozitare produse petroliere de 1,7 milioane tone.
La inceputul acestui an, Oil Terminal a anuntat ca se asteapta in 2005 sa realizeze un profit brut de 40,7 miliarde de lei (peste 1 milion de euro la un curs de 37.500 lei/actiune.) Cantitatea de produse petroliere care va tranzita capacitatile Oil Terminal era asteptata  sa creasca   pana la 13,16 milioane de tone.
"Evolutia euro de la inceputul anului si prognozele privind evolutia in continuare se pare ca ne vor da peste cap toate planurile privind rulajele de marfa. In aceste conditii, vom revizui bugetul anuntat initial. Avand in vedere noile conditii de pe piata, credem ca vom realiza un program de prestatii de 11,5 milioane de tone, in timp ce profitul brut ar trebui sa ramana la nivelul estimat initial" a precizat Daraban. In 2005, Oil terminal spera sa realizeze o cifra de afaceri de 1.100 miliarde de lei (29,3 milioane de euro).
Actionarul majoritar al Oil Terminal este Ministerul Economiei si Comertului, care detine aproape 70% din actiuni, un alt actionar semnificativ fiind fondul de investitii Broadhurst.
Actiunile Oil Terminal sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 3.140 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 51,4 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO