Companii

OMV pompeaza 200 mil. euro pentru cresterea productiei Petrom

02.03.2005, 00:00 21

Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est aflat in proprietatea grupului austriac OMV, a anuntat ca aloca pentru acest an 200 milioane euro pentru investitii in operatiunile de explorare si productie petroliera.


Banii sunt destinati investitiilor in modernizarea tehnologiilor utilizate in activitatea de explorare a perimetrelor petroliere si indica orientarea puternica a grupului austriac in directia consolidarii pozitiei de lider regional.


"Scopul nostru, pe temen mediu, este sa oprim scaderea productiei si sa o stabilizam la peste 200.000 barili echivalent petrol zilnic. In 2005, productia se va situa la nivelul anului trecut, respectiv 220.000 barili echivalent petrol pe zi", a declarat Werner Ladwein, directorul Departamentului de Explorare si Productie Petrom.


OMV a achizitionat 51% din Petrom in vara anului trecut in cadrul unei tranzactii de 1,5 miliarde euro.


Miza achizitiei facute de austrieci a fost tocmai atractivul portofoliu al Petrom din domeniul productiei de petrol si gaze, OMV triplandu-si rezervele de titei in urma acestei miscari. Petrom dispune de rezerve de titei evaluate la un miliard de barili.


Productia Petrom in 2004 s-a ridicat la 5,5 milioane tone de titei si 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.


OMV a schimbat dupa preluarea companiei aproape integral managementul Petrom, pastrandu-l in functie pe Gheorghe Constantinescu pe pozitia de director general, insa cu atributii mai restranse.


Petrom, sub conducerea austriecilor, va acorda o atentie sporita si activitatilor de explorare si productie desfasurate in Kazahstan, stat in care Petrom detine in prezent o concesiune de explorare si cinci pentru dezvoltare si extractie.


Anul trecut, Petrom a fost in discutii avansate cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru contractarea unui credit de 50 milioane euro in vederea finantarii operatiunilor de explorare si productie din Kazahstan. Ulterior, compania a renuntat la contractarea creditului, dupa ce OMV s-a angajat ca va investi masiv in aceasta directie din fondurile pe care le aduce la Petrom.


Pentru a prelua controlul Petrom, austriecii au participat cu un aport de capital de 830 mil. euro la majorarea capitalului social, fonduri care vor fi folosite pentru proiecte de dezvoltare a companiei. OMV va investi la Petrom intre 300 si 400 milioane euro pe an, conform informatiilor din presa internationala, insa neconfirmate de catre oficialii companiei. Acestia nu au dorit sa faca publica deocamdata valoarea investitiilor pentru celelalte divizii ale Petrom.


Investitiile programate pe partea de explorare si productie urmaresc implementarea unei noi strategii in acest sector, care presupune si introducerea studiilor seismice tridimensionale.


In programul de explorare din acest an sunt prevazute investigatii seismice pentru o suprafata semnificativa, precum si explorarea si evaluarea unor noi zacaminte.


Pentru implementarea noilor tehnologii de explorare, angajatii Petrom vor lucra alaturi de specialisti ai grupului austriac OMV.


Compania detine drepturi de concesiune pentru aproximativ 300 de perimetre, majoritatea terestre, precum si unele situate pe platoul continental al Marii Negre.


Petrom a realizat in 2003 venituri totale de peste 2 miliarde de euro si o pierdere de 8 milioane de euro, conform standardelor internationale de contabilitate.


Actiunile companiei, listate la Bursa de Valori din Bucuresti, au crescut puternic dupa intrarea OMV in actionariatul Petrom, astfel ca saptamana trecuta Petrom ajunsese la o capitalizare bursiera de peste 8 miliarde de euro, mai mare cu circa 600 mil. euro fata de cea a grupului OMV.


Actiunile Petrom se tranzactioneaza la 4.950 lei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 7,6 miliarde euro.


Statul roman detine 40,7% din actiunile Petrom, iar minoritarii sub 7%. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels