Companii

Ondrej Safar, CEO al CEZ România: Întrebarea legată de investiţii nu ar trebui să ne fie adresată nouă, ci autorităţilor care fac reglementările. Noi putem creşte semnificativ, dar apoi acest lucru se duce în tarife

Ondrej Safar, CEO al CEZ România: Eu trebuie să ştiu vara asta ce urmează (în perioada de reglementare 2024-2028) ca să pot da drumul la investiţii în 2024. Nu pot veni în decembie să le spun oamenilor mei că începem să investim în ianuarie, chiar trebuie să începem să planificăm, să nu mai amânăm costurile şi să nu mai acumulăm pierderi.

Ondrej Safar, CEO al CEZ România: Eu trebuie să ştiu vara asta ce urmează (în perioada de reglementare 2024-2028) ca să pot da drumul la investiţii în 2024. Nu pot veni în decembie să le spun oamenilor mei că începem să investim în ianuarie, chiar trebuie să începem să planificăm, să nu mai amânăm costurile şi să nu mai acumulăm pierderi.

Autor: Roxana Petrescu

28.03.2023, 17:40 121

În mai puţin de o lună ar trebui ales un nou preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), mandatul lui Dumitru Chiriţă fiind aproape de finish Tot în aprilie ar trebui să se dezgheţe tarifele pentru zona de distribuţie a energiei, blocate timp de un an, iar anul acesta ar trebui să fie finalizat cadrul pentru perioada de reglementare 2024-2028, cel mai important document pentru investitorii în reţelele de distribuţie Toate acestea sunt însă doar mari semne de întrebare, în contextul în care infrastructura energetică are nevoie de investiţii acum.

„Întrebarea legată de investiţii nu ar trebui să ne fie adre­sată nouă, ci autorităţilor care creează cadrul pentru aceste investiţii. Noi vrem să investim. Suntem acum la finalul perioadei de reglementare şi trebuie să discutăm următorul cadru. Acum este discuţia despre cât vom investi şi cât va transpune în tarife. Asta este principala provocare anul acesta, de a avea această discuţie“, a spus Ondrej Safar, CEO al CEZ România, în cadrul ZF Power Summit 2023, eveniment organizat luna trecută de Ziarul Financiar.

Între timp, marii gestionari de infra­struc­tură energetică de distribuţie nu ştiu mai multe faţă de acel moment. Astfel, este neclar ce se va întâmpla de la 1 aprilie, mo­mentul în care ar trebui dezgheţate tarifele de distribuţie, pierderile acumulate anul tre­cut din costurile proprii cu energia ur­mând să fie recuperate în următorii cinci ani. Mai departe, tot anul acesta trebuie realizat un nou cadru de reglementare care va guverna piaţa energiei în perioada 2024-2028. Pe de altă parte, chiar luna vii­toare, Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE), orga­nis­mul in charge pentru realizarea acestui cadru, ar trebui să aibă un nou preşedinte, mandatul lui Dumitru Chiriţă ajungând la termen. Chiriţă, susţinut de PSD, a ajuns la şefia ANRE în 2017, pe un mandat de 5 ani, care trebuia să expire pe 23 octombrie 2022. Mandatul i-a fost însă prelungit încă 6 luni, până în aprilie, 2023. Surse din piaţă spun că ţinând cont de aceste alegeri de la ANRE, dar şi de cele de anul viitor, nu este deloc exclus ca actualul cadru de re­glementare, care expiră anul acesta, să mai fie prelungit cu un an, astfel de practici fiind utilizate şi cu alte ocazii. „Noi suntem gata să creştem semnifi­cativ investiţiile, chiar să le dublăm, dar nu este decizia noastră. Investiţiile noastre sunt aprobate şi transpuse în tarife. Aceasta este cea mai mare provocare a acestui an. Ce este important este că discutăm de investiţii în contextul în care în următorii cinci ani noi vom recupera pierderile de anul trecut. Iar cu actualele tarife, noi încă acumulăm pierderi pe care le împingem în viitor.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO