În 2004, la 28 de ani, grecul Ioannis Papalekas, alături de alţi investitori, cumpăra structura nefinalizată a centrului comercial City Mall din zona Eroii Revoluţiei, tranzacţie în urma căreia a fost menţionat pentru prima dată în paginile Ziarului Financiar.
A trecut un deceniu de atunci, dar în presa locală de business tot nu a apărut nicio poză cu acest investitor care doar în ultimii trei ani a realizat investiţii de peste 300 de milioane de euro în imobiliarele româneşti, preluând, precum un vultur, în special active aflate într-o situaţie complicată, bazându-se pe puterea sa de negociere pentru rezolvarea conflictelor.
Deşi în clădirile de birouri pe care le controlează în Bucureşti lucrează în jur de 10.000 de oameni, foarte puţini dintre aceştia l-ar recunoaşte în lift deoarece apariţiile sale publice sunt extrem de rare. Şi informaţii despre afacerile sale puteau fi obţinute doar „pe surse“, dar Papalekas a decis anul trecut să înfiinţeze fondul de investiţii Globalworth pe care l-a listat pe bursa de la Londra şi în care a strâns cea mai mare parte a portofoliului său imobiliar. Odată cu listarea, informaţiile despre afacerile Globalworth au început să devină publice, iar activitatea tot mai intensă, astfel că în ultimii trei ani doar sud-africanii de la NEPI au realizat investiţii mai multe decât Papalekas în imobiliarele româneşti.
Astfel, începând cu toamna lui 2011, Papalekas a răscumpărat centrul comercial City Mall (pentru 17 mil. euro după ce îl vânduse cu 103 mil. euro) şi clădirile de birouri BOB şi BOC din Pipera, a cumpărat proiectul Tower Center din Piaţa Victoriei, dar şi turnul Cathedral Plaza de lângă Catedrala Sfântul Iosif, un parc industrial la Timişoara, precum şi terenuri lângă staţiile de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera în vederea dezvoltării unor noi proiecte de birouri evaluate la 200 de milioane de euro.
A semnat cu Deutsche Bank şi negociază cu Deutsche Telekom
Deşi îşi finanţează investiţiile în special cu bănci elene şi cipriote, precum Bancpost, National Bank of Greece, Marfin şi Bank of Cyprus, Papalekas a surprins anul acesta piaţa imobiliară obţinând un împrumut de circa 60 de milioane de euro de la puternicul grup elveţian UBS pentru răscumpărarea clădirilor BOB şi BOC de la RREEF, divizia imobiliară a grupului Deutsche Bank.
Totodată, el a reuşit anul trecut să atragă Deutsche Bank chiriaş în clădirile BOB şi Tower Center pentru centrul de tehnologie dezvoltat de grupul german în Bucureşti şi biroul de reprezentare locală, iar potrivit informaţiilor din piaţă Papalekas este la un pas de a obţine şi semnătura gigantului Deutsche Telekom pentru consolidarea operaţiunilor Romtelecom şi Cosmote în prima clădire a proiectului Globalworth Campus care va fi dezvoltat în Pipera.
Dacă la proiectul din Pipera încă nu a început construcţia, pe terenul fostului showroom Porsche de lângă mallul Promenada constructorul Bog’Art lucrează de câteva luni la structura subterană a turnului Bucharest One, a doua cea mai înaltă clădire de birouri din Capitală, în care la sfârşitul anului viitor operatorul de telefonie mobilă Vodafone îşi va consolida operaţiunile din Bucureşti.
Acceptă rareori să lucreze cu brokeri, în condiţiile în care şi-a construit o echipă internă de aproximativ 50 de oameni care gestionează cea mai mare parte a operaţiunilor. Pe probleme juridice mai complexe apelează însă de câţiva ani la avocaţii firmei NNDKP, unul dintre cei mai mari jucători din piaţă, iar evaluările pentru prospectul de listare pe bursa de la Londra au fost realizate de consultanţii firmei The Advisers Knight Frank.
Obiective de atins şi noi investiţii
Pentru ca achiziţiile City Mall şi Cathedral Plaza să se dovedească a fi pariuri câştigătoare, la fel ca preluarea Tower Center, Papalekas ar trebui să închirieze spaţiile de birouri amenajate în fostul mall şi să ajungă la un acord cu Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Primăria Capitalei pentru intrarea în legalitate a turnului de lângă Catedrala Sfântul Iosif.
Pe de altă parte, grecul se uită în continuare după achiziţii şi a fost printre investitorii interesaţi de preluarea parcului de afaceri Swan din Pipera-Tunari, aflat în faliment, şi la un moment dat negocia şi achiziţia sediului UniCredit din Piaţa Presei aflat în portofoliul omului de afaceri Raul Doicescu, proprietarul grupului Bog’Art.