♦ Doar în comerţul modern cu dominantă alimentară sunt circa 95.000 de salariaţi l Din totalul angajaţilor din domeniu, 80% sunt casieri şi lucrători comerciali ♦ În retailul alimentar este totodată cea mai mare fluctuaţie de personal din economie, ea ajungând la 50% înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că unu din doi oameni îşi schimbă jobul într-un an.
Salariul mediu oferit în piaţă pentru poziţia de casier sau de lucrător comercial este de 436 de euro (circa 2.150 de lei), arată o analiză a platformei OLX aferentă lunii aprilie 2021. Spre comparaţie, salariul mediu pe economie este de circa 3.400 de lei, deci cu aproape 60% mai mare.
Câştigul lucrătorilor din retail, în special al casierilor şi lucrătorilor comerciali, a crescut puternic în ultimii ani, pe o piaţă a muncii dificilă, însă rămâne departe de media pe economie. Aceste joburi erau cunoscute anterior ca fiind plătite cu minimul pe economie de multe ori, lucru care acum se întâmplă mai rar.
Este totuşi interesant de observat faptul că deşi sunt plătite cu salarii sub medie, aceste poziţii sunt populare în piaţă. Mai exact, în aprilie 2021 au fost publice aproape 2.400 de poziţii de acest tip în platforma OLX.
Luna trecută, cei mai căutaţi angajaţi din piaţa locală a muncii au fost inginerii - meseriaşii - constructorii, cu 13.521 de anunţuri postate de angajatori pe OLX, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 71% faţă de aceeaşi lună din anul 2020. Lucrătorii din producţie – depozit – logistică se află pe locul doi, iar casierii pe locul şapte. Poziţiile disponibile în comerţ s-au ocupat în medie în 18 zile, acesta fiind unul dintre cele mai scurte termene din piaţă, conform aceleiaşi surse.
Şi nu doar atât, dar bătaia a fost mare pentru aceste joburi, fiind nouă aplicanţi pe loc. Doar pentru pază şi protecţie, muncă în străinătate, şoferi sau curieri şi pentru internshipuri ori poziţii de muncă temporară a fost mai mare cererea.
Interesul mare al retailerilor pentru a angaja este justificat de doi factori principali. Pe de-o parte în retailul alimentar este cea mai mare fluctuaţie de personal din economie, ea ajungând la 50% înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că unu din doi oameni îşi schimbă jobul într-un an. În pandemie se vede o scădere a plecărilor, însă cifrele rămân mari.
În al doilea rând, jucătorii din domeniu angajează an de an mii de oameni pentru că deschid sute de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount sau proximitate modernă.
În comerţul alimentar sunt peste 3.500 de magazine moderne, afaceri de tip hipermarket, supermarket, magazin de discount sau proximitate modernă. Alte aproape 400 de unităţi sunt aşteptate să se inaugureze în 2021. Aceste magazine au nevoie de oameni pentru a le opera.
De altfel, lanţurile de magazine alimentare sunt unii dintre cei mai mari angajatori din economie, cu mii sau chiar peste 10.000 de salariaţi fiecare. Doar în comerţul modern sunt circa 95.000 de salariaţi aflaţi pe statele de plată a zece reţele mari de magazine. Din totalul lor, 80% sunt casieri şi lucrători comerciali.
Paradoxal nu e că retailerii caută atât de mulţi oameni noi, ci faptul că e o competiţie atât de mare pentru nişte locuri de muncă unde salariul este cu 40% sub media la nivel de economie.
Angajatorii din domeniu spun totuşi că interes există pentru că salariile – cel puţin în unele companii – sunt pe un trend ascendent, iar pachetul de beneficii salariale – de la asigurare de sănătate la bonusuri – devine tot mai consistent an de an.