Companii

Petrom: Explorarea in Marea Neagra este de 70 de ori mai scumpa

Petrom: Explorarea in Marea Neagra este de 70 de ori mai scumpa

Mariana Gheorghe, CEO al Petrom

01.03.2009, 15:53 42

Petrom, compania care are dreptul de explorare asupra a doua perimetre cu o suprafata totala de 14.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, spune ca in unele cazuri costurile pentru extragerea resurselor de la mari adancimi pot fi si de 70 de ori mai mari comparativ cu cele din activitatile de extragere a resurselor de pe uscat.
Jocul este unul extrem de riscant, pentru ca specialistii spun ca sansele de succes sunt de circa 20%, iar rezultatele se vad in perioade de 3-5 ani. Pentru dezvoltarea unuia din cele doua perimetre pe care Petrom le detine in Marea Neagra, mai precis pentru Neptun, compania a batut palma ExxonMobil Explorare si Productie Romania, o sucursala a gigantului american, pentru explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi al zonei de mare adancime a perimetrului Neptun.
Exxon este cea mai mare companie petroliera din lume, care a avut anul trecut un profit record de 45,2 mld.$ la venituri de 477 mld. $. Productia din Marea Neagra va fi impartita intre cei doi parteneri in functie de sumele cu care contribuie fiecare la realizarea proiectului, ceea ce va transforma gigantul american si intr-un producator local de petrol si gaze.
"Explorarea la mare adancime poate ajunge si pana la 4.000 de metri, iar costurile pentru realizarea acestor lucrari sunt foarte mari. In medie acestea sunt de 50-70 de ori mai mari pentru realizarea unei sonde de explorare offshore in comparatie cu lucrarile de explorare onshore", spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
In contextul in care barilul de petrol se chinuie sa depaseasca pragul de 40 de dolari, iar Petrom deja a anuntat pentru anul acesta reducerea semnificativa a bugetului de investitii de la nivelul record de 6,4 mld. lei (1,7 mld. euro) de anul trecut, partea pe care o va finanta Exxon ar putea fi destul de mare, lucru care-i va da companiei si accesul proportional la resursele din Marea Neagra.
"Productia din acest perimetru (Neptun - n.r.) va fi impartita intre noi si cei de la Exxon in functie de participatia pe care fiecare companie o va avea in sustinerea cheltuielilor de explorare. Este foarte devreme sa ne pronuntam asupra modului exact in care va fi facuta aceasta impartire, pentru ca acest lucru depinde de rezultatele explorarii care poate dura cativa ani. Este vorba deocamdata de un potential netestat", a mai explicat CEO-ul Petrom.
Parteneriatul dintre Petrom si Exxon a fost anuntat la sfarsitul anului trecut. La momentul respectiv, reprezentantii companiei au precizat ca Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include si achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adancime, in timp ce ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in proecesul de evaluare a datelor seismice noi achizitionate.
In afara de perimetrul Neptun (9.900 kilometri patrati), Petrom mai are in portofoliu un alt perimetru, Istria, de circa 4.000 km patrati. Circa 16% din productia anuala a Petrom vine din Marea Neagra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels