Companii

Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 70% in T3

27.10.2008, 13:40 19

Piata locala de fuziuni si achizitii (M&A) a atins valoarea de 975 mil. euro in cel de-al treilea trimestru al anului, in scadere cu 70% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand in Romania s-au semnat deal-uri de aproape 3,3 mld. euro. Numarul tranzactiilor incheiate s-a dublat insa fata de trimestrul trei al anului trecut, potrivit datelor bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

"Numarul de tranzactii in crestere fata de o valoare totala in neta scadere inseamna o valoare medie de numai 32 de milioane de euro in T3 2008 (trimestrul trei - n.red.), fata de 148 milioane de euro fata de T3 2007", a spus Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania SRL. Cumulat insa in primele noua luni ale anului, piata de fuziuni si achizitii a scazut cu doar 4,5%, pana la 4,6 miliarde de euro, in conditiile in care in prima jumatate a crescut cu 150%.
"Chiar daca trimestrul trei din 2008 a inregistrat o scadere vizibila de ritm fata de perioada similara din 2007, per total, la noua luni 2008 comparativ cu noua luni 2007 avem o scadere mult mai mica a valorii totale a pietei de M&A, la 4,657 miliarde de euro fata de 4,877 miliarde de euro. Excluzand mega tranzactia (deal de peste 1 mld. euro - n.red.) Rompetrol in 2007, dar si Enel - Electrica Muntenia Sud in 2008, am putea chiar afirma ca piata de M&A din Romania a crescut", a spus Ioana Filipescu. Astfel in primele trei trimestre ale acestui an, pe plan local s-au incheiat 136 de deal-uri, comparativ cu 78 in aceeasi perioada din 2007.
"Intr-o prima faza, adica pana la mijlocul lunii septembrie, situatia defavorabila a celorlalte piete, in special a pietei americane, dar si a celor mature din Europa de Vest, a determinat o directionare a fluxurilor investitionale catre regiune. Tot factor favorizant a fost si descresterea graduala a leverage-ului (finantarea achizitiilor prin intermediul creditelor bancare - n.red.), ceea ce a favorizat regiunea, generatoare de tranzactii de volum mai mic si de rate de crestere superioare, astfel oferind randamente comparativ superioare", a msi spus Ioana Filipescu.
 
  • Cititi o analiza despre piata de M&A in numarul de maine al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24