Companii

Piaţa de retail din Bucureşti, printre cele mai atractive din Europa pentru investitorii imobiliari

Piaţa de retail din Bucureşti, printre cele mai atractive din Europa pentru investitorii imobiliari

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

29.08.2011, 16:04 952


Sectorul de retail din Bucureşti se află printre cele mai atractive din Europa pentru investitorii imobiliari, în condiţiile în care comprimarea randamentelor şi creşterea chiriilor vor duce la o majorare substanţială a capitalului pe termen mediu, potrivit indexului Fair Value realizat de DTZ.

Astfel, piaţa de retail din Bucureşti este considerată "fierbinte", clasificare dominată de sectorul de retail şi de birouri din Europa Centrală şi de Est. Moscova este atractivă pentru investitori pe ambele sectoare, în timp ce Bucureştiul şi Praga oferă oportunităţi pe sectorul de retail.

"Se preconizează ca aceste pieţe să înregistreze o creştere importantă a capitalului pe termen mediu, pe fondul comprimării yield-urilor (randamentelor investiţionale, n.r.) şi creşterii semnificative a chiriilor, care compensează riscul mai mare perceput pe aceste pieţe", se arată în raportul companiei de consultanţă imobiliară.

România urmează astfel trendul înregistrat în toată Europa, respectiv o creştere a atractivităţii proprietăţilor imobiliare, care însă nu se va traduce neapărat prin majorarea tranzacţiilor imobiliare.

"Pe măsură ce creşte Fair Value Index şi, astfel, atractivitatea proprietăţilor imobiliare, acest lucru ar trebui să se reflecte teoretic într-o creştere în viitor a volumului tranzacţiilor. Cu toate acestea, incertitudinea actuală a evoluţiei pieţei face ca orice astfel de prognoză să fie prematură", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

În opinia sa, în trimestrul al doilea, retailul a rămas sectorul cel mai atractiv pentru investitori, mai ales din cauza valorilor de capital relativ reduse ale proprietăţilor comerciale, coroborate cu chiriile stabile. De asemenea, sectorul industrial şi-a crescut atractivitatea datorită yield-urilor ridicate şi a potenţialului de uşoară creştere a nivelului chiriilor. Pe de altă parte, sectorul de birouri, prezintă o creştere modestă a atractivităţii faţă de primul trimestru al anului 2011, în special din cauza lipsei de spaţii disponibile şi a uşoarei creşteri a cererii de ocupare.

Numărul pieţelor "fierbinţi" din Europa, a crescut de la 10 în primul trimestru la 11 în al doilea trimstru, iar 18 pieţe au fost evaluate ca trecând din categoria "reci" la "calde". Numărul pieţelor "reci" a scăzut de la 46 în primele trei luni ale anului la 28 în perioada aprilie-iunie.

În primele şase luni, valoarea tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 200 de milioane de euro, dar cea mai mare parte a fost reprezentată de achiziţii de spaţii de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO