Companii

Producătorii români de castraveţi se plâng că pierd 9 milioane de euro din cauza bacteriei E.coli

Producătorii români de castraveţi se plâng că pierd 9 milioane de euro din cauza bacteriei E.coli

Autor: Liviu Iancu

05.06.2011, 20:51 250

Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene soluţii pentrudespăgubirea producătorilor români de castraveţi, ale cărorpierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şiscăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la 9 milioaneeuro în următoarele două luni. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei dePlăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai AutorităţiiNaţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi aiorganizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit ieri pentru aevalua pierderile producătorilor români decastraveţi.

Potrivit estimărilor realizate dereprezentanţii Ministerului Agriculturii, o singură zi în care exporturile sunt sistate înseamnă pierderitotale de 100.000 euro. Acesta e echivalentul celor 160tone de castravete lung, exportat zilnic în Cehia şiGermania. Producătorii româniexportă în Polonia şiRepublica Moldova, livrând până la 500 tone de castraveţi cornichonîn fiecare zi.

"Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania,producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi", a explicat pentru Mediafax Adrian Rădulescu,secretar de stat la Agricultură. "Estimăm pierderi de nouă milioaneeuro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizămsituaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modulprin care vom despăgubi producătorii", a mai spus acesta. Rădulescua precizat că vânzările pe piaţa internăau scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din parteamagazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuăscădere.

Această situaţie a apărut în urmaanunţului autorităţilor germane privind o epidemie degastroenterită cauzată de castraveţi contaminaţi cu bacteria E.colienterohemoragică. Autorităţile germane au declarat că la origineacontaminării ar fi fost castraveţi provenind din Spania. Epidemiade gastroenterită cauzată de bacteria E.coli, care a provocat dejamoartea a 16 persoane şi a afectat alte 1.400, se propagă în nordulGermaniei.

Douăsprezece ţări au anunţatcazuri de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragică. ComisiaEuropeană a anunţat miercuri seara că a anulat avertizarea lansatăîmpotriva castraveţilor bio spanioli. Potrivit OMS, 12 ţărieuropene au semnalat deja cazuri de contaminare cu bacteria E.coli,care provoacă sângerări ale sistemului digestiv şi, în cazurilecele mai grave, probleme renale. În total, aproape 2.000 depersoane ar fi infectate. Până în prezent bacterie care a făcutdeja 19 victime

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO