Companii

Producatorul australian Foster''s isi face curaj pentru a intra pe piata berii

25.04.2005, 19:24 174

Australienii de la Foster''s, unul din primii zece jucatori de pe piata mondiala, intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, discutiile de pana acum mergand fie catre importuri, fie catre producerea berii intr-una din fabricile unor jucatori cu fabrici in Romania.

"In acest moment, revizuim posibilitatile de a intra in Romania, insa nu am decis cum, cu cine si cand am putea intra pe aceasta piata", spune Linda Bain, Corporate Affairs Director al Scottish&Newcastle, un jucator britanic important pe piata mondiala care detine drepturile marcii Foster''s pentru tarile din Europa unde australienii nu sunt prezenti.

"In acest moment, purtam negocieri cu o serie de companii", spune Linda Bain, fara sa precizeze cu cine se afla in discutii Foster''s.

Surse din piata berii sustin ca o echipa a Scottish&Newcastle si Foster''s s-a aflat recent in Romania pentru a studia piata.

Aceleasi surse afirma ca australienii se afla in discutii cu Martens Romania, filiala locului patru de pe piata belgiana Martens Breweries, pentru o posibila producere si imbuteliere a unor branduri in fabrica acestora de la Galati.

"In acest moment sunt in negocieri cu mai multi jucatori si nu neaparat pentru o eventuala vanzare, ci pentru colaborari", spune Vasile Joanta, directorul general al Martens Galati.

El afirma ca nu negociaza nici cu Foster''s nici cu Scottish & Newscastle, ci cu un importator de bauturi. Sursele citate spun ca este foarte posibil ca Martens sa demareze productia in fabrica sa de la Galati a unor marci de bere ale producatorului australian.

Foster''s a demarat recent o campanie de extindere, intrand puternic in Turcia si Rusia.

In Turcia, Foster''s a semnat un acord cu Efes Beverage Group - cel mai mare producator turc - in urma caruia brandul sau cel mai cunoscut - Foster''s - va fi imbuteliat si distribuit de Efes. Piata turca a berii a inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii ani, dar are volume mai mici decat cea romaneasca: 11 milioane de hectolitri fata de 14 milioane de hectolitri.

Foster''s a mai facut recent un pas important in estul Europei, intrand pe piata din Rusia, unde are un acord cu Baltika Breweries, un joint venture intre danezii de la Carlsberg si britanicii de la Scottish& Newcastle.

Foster''s detine si facilitati de productie a vinurilor, avand sanse sa devina unul dintre cei mai mari jucatori din aceasta piata la nivel mondial, daca va reusi sa preia producatorul australian de vinuri Southcorp, al doilea mare jucator mondial din vinuri. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO