Companii

Profitul polonezilor de la Barlinek a crescut de 2,5 ori în 2022, la peste 30 mil. lei

Profitul polonezilor de la Barlinek a crescut de 2,5 ori...

Autor: Laurentiu Cotu

28.07.2023, 00:00 72

Producătorul de parchet stratificat Barlinek România, subsidiară locală a grupului polonez Barlinek controlat de miliardarul Michal Solowow, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 293,4 mil. lei (59,5 mil. euro), în creştere cu aproximativ 53% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 192 mil. lei (39 mil. euro), conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Barlinek a înregistrat anul trecut un profit net de 30,1 mil. lei (6,1 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare faţă de anul precedent, când producătorul de parchet stratificat a obţinut un câştig net de 12,2 mil. lei (2,5 mil. euro), potrivit datelor publice.

Barlinek România a ajuns anul trecut la un număr mediu de 640 de angajaţi, cu 145 mai mult decât în 2021.

Grupul Barlinek este unul dintre principalii jucători globali în domeniul parchetului stratificat, cu o capacitate anuală de producţie de peste 12 milioane de metri pătrăţi. Cel mai important produs este parchetul tiplu stratificat Barlinek din specii de lemn nobil european şi exotic, vândut în 75 de ţări de pe şase continente, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Grupul produce parchet şi pentru

facilităţi sportive, plinte pentru pardoseli şi biocombustibili (peleţi şi brichete din lemn pentru şeminee).

Compania deţine o fabrică de parchet stratificat în municipiul Oneşti din judeţul Bacău şi o reţea de magazine şi puncte de vânzare care acoperă toate regiunile din ţară. Barlinek a preluat compania Diana Forest Bacău la începutul anului 2008, de la două firme ale grupului imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, pentru 23 milioane de euro, astfel punând bazele subsidiarei Barlinek România. Omul de afaceri polonez Michal Solowow, fost pilot de raliu, este acţionar majoritar la mai multe companii poloneze, printre care Barlinek, Cersanit şi Echo Investment, potrivit unor informaţii anterioare.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO