Companii

Proprietarii Shopping City Suceava: Mallul este o mare dezamagire din punct de vedere financiar

Proprietarii Shopping City Suceava: Mallul este o mare dezamagire din punct de vedere financiar

Magnus Lofgren, managing director al Argo: Toate centrele comerciale din Romania traverseaza o perioada extrem de dificila, ca urmare a scaderii salariilor si a puterii de cumparare. Persoanele care nu au fost afectate direct sunt speriate de ce vad in jurul lor, prieteni disponibilizati sau cu salarii diminuate, astfel ca decid sa amane sa cumpere.

23.09.2009, 00:00 1292

Reprezentantii fondului de investitii britanic Argo Real Estate,care detine centrele comerciale Shopping City Sibiu si ShoppingCity Suceava, spun ca orasul din nordul Moldovei nu poate sustinevanzarile celor patru proiecte de retail din oras, motiv pentrucare se asteapta ca unor spatii comerciale sa le fie data o nouadestinatie.

Suceava este orasul cu cea mai mare densitate de spatiicomerciale moderne, cu mai mult de 1 metru patrat de retail pe capde locuitor, ca urmare a dezvoltarii proiectelor Shopping City,Iulius Mall, Galleria si a hipermarketului Real, care cuprinde si ogalerie comerciala.

"Centrul comercial din Suceava reprezinta o mare dezamagire dinpunct de vedere financiar. In primele luni a fost bine, dar apoi auurmat si deschiderea Iulius Mall si a galeriei Real, astfel canumarul centrelor comerciale din Suceava a devenit prea mare. Nu cred ca vor rezistatoate si ma astept ca unor proiecte sa le fie data alta utilizare.Am fost socati cand am vazut ca alte companii incep sa construiascadupa noi", a declarat Magnus Lofgren, managing director alArgo.

Am redus chiriile si totusi sunt retaileri care ar puteainchide magazinele

Compania a inaugurat proiectul de la Suceava in luna aprilie aanului trecut, printre chiriasii centrului comercial cu o suprafatainchiriabila de 47.000 de metri patrati numarandu-se Carrefour,BauMax, Media Galaxy si Mobexpert.

"Consider ca proiectul nostru este cel mai bine plasat si atragecel mai mare numar de vizitatori, aproximativ 10.000 de oamenizilnic, dar tot nu este suficient. Am fost nevoiti sa facem anumitereduceri de chirii pentru majoritatea retailerilor, astfel caacestia sa poata ramane in cadrul centrului. O parte dintre acestianu isi permit nici acum, iar pana la sfarsitul anului ar puteainchide magazinele", mai spune Lofgren. Argo a investit in acestproiect circa 65 de milioane de euro si estima ca investitia sa fierecuperata in 10-11 ani. Aceste planuri au fost insa date peste capde supra-aglomerarea orasului cu spatii comerciale, dar si de crizafinanciara, care a redus si mai mult vanzarile.

"In zece ani Suceava ar putea sustine vanzarile din doua centrecomerciale, dar acum nu. Atata timp cat avem chiriasi in cadrulcentrului si acestia isi platesc chiriile ca sa putem platicreditele, noi nu suntem stresati de acest proiect. Fondul are odurata de viata de sapte ani, pana in 2013, cand activele ar puteafi vandute sau preluate de catre un alt vehicul al companiei",explica managerul Argo.

Zona de entertainment in Sibiu

Compania detine si centrul comercial Shopping City Sibiu, care afost preluat in 2006 de la compania belgiana BelRom pentru 83 mil.euro si extins mai apoi in urma unei investitii de peste 30 demilioane de euro.

"Reconfiguram centrul comercial de la Sibiu pentru a aduce uncinematograf si bowling. In aceste conditii, va trebui sa mutam oserie de chiriasi, pentru care am putea construi spatii aditionale.Prin construirea zonei de entertainment speram sa putem tineoamenii mai mult in cadrul centrului comercial", spune Lofgren.

Ca urmare a extinderii, Shopping City Sibiu a devenit cel maimare parc de retail din afara Capitalei, cu o suprafatainchiriabila de peste 80.000 de metri patrati si chiriasi precumReal, Carrefour, Media Galaxy, BauMax, Mobexpert, Mobilia, Flanco,Proges, Deichmann, Hervis, New Yorker, dar si retailerul de ciorapiMondex, intrat in procedura de insolventa, care opereaza chiar treimagazine in cadrul proiectului. "Unul sau doua magazine Mondex dinproiectul de la Sibiu ar putea fi inchise. Purtam negocieri inacest sens cu reprezentantii companiei si vom vedea ce decizie vomlua", a mentionat Lofgren.

Compania a reusit, ca urmare a reducerilor de chirii practicate,sa mentina un grad de ocupare de 97-98% pentru cele doua centrecomerciale din portofoliu, dar ia in permanenta in calcul faptul cao parte din retaileriilocali ar putea inchide magazinele.

"Oamenii sunt speriati de ce vad in jur"

"Ma astept mereu ca unii chiriasi sa inchida, de aceea lucram lamix pentru a atrage tot mai multi retaileri internationali. Inprimavara acestui an am adus la Sibiu Humanic si Orsay, pentru caream fost nevoiti sa mutam anumiti chiriasi, iar acestia au vanzarifoarte bune", spune Lofgren. Proiectul de la Sibiu este singurul depe piata locala care cuprinde in aceeasi parcare douahipermarketuri - o unitate Real, deschisa in 2006, si un magazinCarrefour, inaugurat anul trecut - care vor sta in curand si sub unacoperis comun.

"Primul hipermarket care deschide intr-un oras are rezultatefoarte bune, dar al doilea are o viata mai complicata. S-a observatin orase precum Suceava, Oradea sau Sibiu. Vom lega cladirile incare se afla hipermarketurile Carrefour si Real in proiectul de laSibiu pentru a avea o mai buna continuitate a traficului.Finalizarea extensiei ne-a adus o crestere a traficului cu 50%",spune Lofgren, fara a preciza numarul de vizitatori.

90 din 100 de proiecte de malluri suntamanate

Pe piata centrelor comerciale au fost inchise in acest anprimele doua proiecte - Armonia Center din Braila si Trident dinSibiu - fapt ce a tras un semnal de alarma si mai puternicdezvoltatorilor de centre comerciale cu privire la nivelul scazutal vanzarilor din aceasta perioada.

"Toate centrele comerciale din Romania traverseaza o perioadaextrem de dificila, ca urmare a scaderii salariilor si a puterii decumparare. Persoanele care nu au fost afectate direct sunt speriatede ce vad in jurul lor, prieteni disponibilizati sau cu salariidiminuate, astfel ca decid sa amane sa cumpere", apreciazadirectorul Argo.

Ritmul de dezvoltare al pietei a scazut dramatic in acest an,astfel ca din cele aproximativ 100 de centre comerciale aflate lastadiul de proiect, in prezent se construieste la mai putin de10.

"Sper ca va urma o perioada de consolidare pe piata centrelorcomerciale. Au fost foarte multe dezvoltari de retail care nutrebuia sa se intample in Romania, din cauza faptului caimprumuturile bancare se obtineau usor si erau ieftine, iarretailerii doreau sa se extinda fara sa analizeze prea mult piata.Era o nebunie. De aceea ne-am oprit si noi din dezvoltare. Am iesitdin mai multe tranzactii pe care le aveam in derulare", spuneLofgren.

Cine este Argo

Argo este unul dintre primii cinci proprietari de centrecomerciale de pe piata locala, tinand cont ca cele doua proiectedin portofoliu au o suprafata inchiriabila de circa 130.000 demetri patrati.

Compania, care mai este activa si in Moldova si Ucraina, estelistata pe bursa de la Londra, unde capitalizarea firmei a scazutdramatic la sfarsitul anului trecut, ridicandu-se acum la 9,5milioane de lire sterline. Fondul a fost constituit de catre omulde afaceri cipriot Andreas Rialas, care este si unul dintreactionarii companiei Omilos, proprietarul parcurilor comerciale ERAdin Oradea si Iasi.

Proiecte de 180 de milioane deeuro

Shopping City Suceava

  • Investitie: 65 mil. euro
  • Suprafata inchiriabila: 47.000 mp
  • Chiriasi: Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, BauMax, Takko,Orsay
  • Inaugurare: aprilie 2008
  • Competitori: Iulius Mall, Galleria, hipermarketul Real

Shopping City Sibiu

  • Cost de achizitie: 83 mil. euro
  • Investitie in extindere: 35 mil. euro
  • Suprafata inchiriabila: 80.000 mp
  • Chiriasi: Real, Carrefour, BauMax, Mobexpert, Mobilia, Flanco,Media Galaxy, Deichmann, Takko, Hervis
  • Inaugurare: noiembrie 2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO