Companii

Propunerile Bancii Mondiale pentru acoperirea găurii bugetare: impozit progresiv pe venit, eliminarea facilităţilor fiscale, creşterea impozitului pe dividende şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi

Propunerile Bancii Mondiale pentru acoperirea găurii...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2023, 11:50 3486

Banca Mondială recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale, potrivit unui raport realizat de instituţie cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi publicat integral pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Echipa de specialişti ai Băncii Mondiale propune adoptarea impozitului progresiv pe venit şi renunţarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Totodată sunt propuse majorări ale impozitului pe dividende la 10%, de la 8% în momentul actual, precum şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi.

Reprezentanţii Băncii Mondiale atag atenţia că în România sunt necesare şi îmbunătăţiri semnificative ale administrării fiscale.

„În special, ca parte a PNRR, în prezent se realizează o investiţie majoră în digitalizare administraţiei fiscale (ANAF). Acest proces de digitalizare va permite ANAF să gestioneze mai eficient şi mai eficace procesele de colectare a impozitelor şi de respectare a obligaţiilor fiscale, inclusiv îmbunătăţirea proceselor de gestionare a riscurilor, precum şi să permită furnizarea de servicii onlinepentru contribuabili pentru a facilita respectare obligaţiilor fiscale. Este esenţial ca acest important proces de digitalizare să fie finalizat cu succes”.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL caută soluţiile pentru acoperirea găurii bugetare care, conform lui Tănase Stamule, economist care participă la discuţii din partea PNL, a ajuns la 10 mld. euro la şase luni din 2023.

Conform informaţiilor ZF, soluţia va fi un mix între majorarea veniturilor la buget, în mod cert prin creşteri de taxe, şi reducerea de cheltuieli publice, care sunt scăpate de sub control.

Reformele imediate propuse de Banca Mondială

♦ Majorarea suplimentară a cuantumurilor alocaţiilor de bază.

♦ Înlocuirea impozitului pe tranzacţii cu un impozit pe câştigurile de capital la vânzarea de proprietăţi rezidenţiale.

♦ Menţinerea cotei de impozitare de 10% pentru câştigurile de capital obţinute prin intermediul unui intermediar.

♦ Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10% pentru a se alinia la impozitarea majorităţii celorlalte forme de venituri de capital.

♦ Simplificarea stimulentului fiscal pentru cercetare şi dezvoltare la o singură deducere sporită.

♦ Revizuirea şi clarificarea definiţiei cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare eligibile pentru deducerea sporită.

♦ Eliminarea scutirii de impozit pentru întreprinderile nou înfiinţate în domeniul cercetării şi dezvoltării.

♦ Eliminarea reducerii cote

Regimul microîntreprinderilor:

♦ Punerea în aplicare a normelor de consolidare pentru a preveni divizarea artificială a întreprinderilor pentru a avea acces la regimul microîntreprinderilor.

♦ Eliminarea posibilităţii de deducere a cheltuielilor din cifra de afaceri. Impozitarea întreprinderilor mici

♦ Eliminarea plafonului CAS aplicat în prezent lucrătorilor independenţi.

♦ Eliminaţi cotele reduse de TVA aplicate în prezent în scopuri nedistributive.

Raportul integral poate fi consultat aici

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO