Companii

Putini romani sunt dispusi sa plateasca 400.000 de euro pentru o casa inteligenta

Putini romani sunt dispusi sa plateasca 400.000 de euro pentru o casa inteligenta

Preturile pentru un sistem smartHome variaza de la 10.000 de euro la peste 400.000 de euro, costul depinzand de numarul de echipamente integrate si de dimensiunile locuintei

25.06.2009, 00:00 112

Daca japonezii au peste 80% din locuinte dotate cu sisteme smartHome (casa inteligenta), care controleaza toate echipamentele dintr-o casa, in Romania au fost putini cei care s-au incumetat sa plateasca pana la 400.000 de euro pentru a-si transforma casa intr-una inteligenta, in care sistemele audio, video, cele de iluminat, climatizare sau de securitate sa fie integrate intr-o singura platforma, controlabila prin telecomanda sau internet.

Sistemele smartHome sunt platforme informatice care integreaza toate echipamentele dintr-o casa, de la lumini electrice la instalatiile de sonorizare, climatizare sau cele de securitate si care permit controlul utilitatilor dintr-o locuinta cu ajutorul telecomenzilor sau a internetului. Rezultatul? O economie de 30% la factura de energie, care asigura o amortizare rapida a investitiei.
"Sistemul de casa inteligenta consta in integrarea tuturor echipamentelor dintr-o casa, de la lumini la caldura, jaluzele sau chiar sistemele audio, intr-un sistem unitar, controlabil atat din casa, cat si din exterior prin intermediul internetului. Acest sistem ajuta la reducerea costurilor la utilitati prin programarea eficienta a consumatorilor casnici, securitatea sportia a casei si nu in ultimul rand confortul locatarilor", a declarat Cristian Datki, managing partner in cadrul companiei Dynasoft, specializata in productia de sisteme inteligente pentru locuinte.
Preturile pentru un sistem smartHome variaza de la 10.000 de euro la peste 400.000 de euro, costul depinzand de numarul de echipamente integrate si de dimensiunile locuintei.
"Solutiile pe care le propunem pot incorpora grade diferite de complexitate, ceea ce conduce la o paleta destul de larga de preturi. Multitudinea de solutii posibile face de asemenea dificila enuntarea unor costuri. Ca idee, o solutie de baza poate sa porneasca de la 10.000 euro, iar una complexa este in jur de 400.000 de euro", a declarat Andreea Mihai, directorul executiv SmartHouse in cadrul Avitech, furnizor de solutii integrate pentru domeniile audio-video, securitate, instalatii electrice si case inteligente.
Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 18,6 milioane euro, potrivit propriilor estimari Avitech fiind unul dintre primii jucatori de pe piata pe trei segmente, si anume sisteme integrate audio-video, videoconferinte si sisteme high-end pentru case inteligente.
Pentru un apartament de bloc insa, pretul pentru un sistem smartHome se ridica la aproximativ 4.000 de euro, insa acesta variaza in functie de numarul de echipamente incluse.
"Un sistem smartHome poate costa de la 4.000 de euro pentru un apartament de aproximativ 80 de metri patrati, costul depinzand de numarul de echipamente integrate, precum si de marimea casei", a adaugat Datki de la Dynasoft.
 
Minus 30% la energie
Cea mai importanta facilitate pe care un sistem de acest gen o ofera este reducerea cheltuielilor cu energia atat termica, prin functionarea eficienta a instalatiilor de incalzire prin controlul fiecarei zone din locuinta, cat si a energiei electrice, prin controlul luminilor.
"Reducerea consumului de energie datorita automatizarilor se realizeaza prin programarea sistemului sa indeplineasca anumite operatiuni in functie de perioadele zilei sau de anumiti parametri, precum detectarea miscarii dintr-un spatiu", a explicat Mihai.
Costurile energetice pot scadea prin utilizarea unui astfel de sistem cu pana la 30%, iar pe langa reducerea cheltuielilor, specialistii iau in considerare si cresterea gradului de confort al utilizatorilor.
"Prin reducerea cheltuielilor energetice, un astfel de sistem poate scadea costurile cu pana la 30% pentru o locuinta, ca sa nu mai pomenim de avantajele necuantificabile la prima vedere, cum ar fi securitatea sporita si confortul", a adaugat Datki.
De altfel confortul pe care il asigura astfel de sisteme pare sa fie in definitiv motivul principal pentru care clientii opteaza sa-si doteze locuintele cu sisteme smartHomes.
 
Abia la inceputuri
Anul trecut Dynasoft a livrat 50 de sisteme smartHome, valoarea acestora depasind 500.000 de euro, potrivit estimarilor la nivelul Capitalei existand aproximativ 200 de locuinte dotate cu astfel de sisteme.
"Portofoliul nostru cuprinde doua cartiere rezidentiale, un bloc de 120 de apartamente si 50 de resedinte particulare. Nu putem aprecia cate sisteme sunt implementate la nivel national, dar in Bucuresti estimam ca mai exista in jur de 200 de case inteligente in adevaratul sens al cuvantului", a continuat Datki.
Potrivit estimarilor, aproximativ 40% din locuintele noi din vestul Europei sunt dotate cu sisteme smartHome, procentajul cel mai mare fiind inregistrat de Marea Britanie, unde peste jumatate din locuinte sunt case inteligente.
La nivel international, lider este Japonia, unde 80% din locuinte sunt automatizate.
 
Ce mai puteti citi in revista Business Construct, care apare pe piata joi, 25 iunie
  • Raportul trimestrial asupra infrastructurii
  • Drumul Taberei, de la extaz la agonie
  • Nr. 1 in zidarie se clatina
  • Cum va arata fatada viitorului
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO