Companii

Radiografia balanţei comerciale de produse agroalimentare procesate. România are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente şi băuturi, la vârf fiind fructele şi legumele, carnea de porc şi lactatele

Radiografia balanţei comerciale de produse...

Autor: Cristina Roşca

03.08.2023, 19:00 126

Importul de produse agroalimentare procesate a urcat anul trecut la 12,3 mld. euro, o valoare de aproape trei ori mai mare decât acum un deceniu  Spre comparaţie, exportul de astfel de bunuri a ajuns la 7,7 mld. euro, faţă de 3,3 mld. euro acum zece ani Deficitul comercial a crescut în perioada 2013-2022 de 3,5 ori.

România are deficit comercial pe toate principalele cate­gorii de alimente şi băuturi, respectiv carne de porc, peşte, lactate şi brânzeturi, hrană pentru animale de companie, fructe şi legume, produse de patiserie, bere şi băuturi spirtoase, arată studiul Strategii pentru echilibrarea balanţei comerciale a României prin stimularea şi susţinerea producţiei naţionale, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) la iniţiativa retailerului Penny.

Studiul analizează evoluţia balanţei comerciale pe aceste produse în ultimul deceniu şi datele ilustrează două lucruri: în fiecare an din perioada 2013-2022 România a fost pe deficit în fiecare categorie de bunuri analizată, iar deficitul s-a adâncit în toate cazurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO